Klockan 22:30 i förrgår kom beskedet från MSCI. Vietnam flyttas inte upp på MSCIs Emerging Markets Watchlist i år samtidigt som Kuwait flyttades upp från Frontier Markets Index till Emerging Markets Index. Däremot är det inget skäl att hänga läpp för det, utan istället så finns det en stor möjlighet för Vietnam runt hörnet. Det är nämligen så att innan Kuwait flyttades upp hade landet en indexvikt på 25% av MSCI Frontier Markets. När Kuwait är nu borta från indexet så kommer Vietnam öka sin andel från dagens 15% till 30% (!). 

 

Det betyder att alla passiva indexfonder som har MSCI Frontier Markets Index som jämförelseindex måste äga ⅓  vietnamesiska large caps. Övriga länder i storleksordningen Marocko (10%) , Kenya (9%) och Nigeria (9%) får oförändrade indexvikter vilket visar hur dominant Vietnams aktiemarknad är storleksmässigt mot de övriga länderna.

De topp tre vietnamesiska aktier som kommer att se kraftigast inflöden är följande:

Vingroup (VIC:HOSE) från 3,08% till 5,6% 

Vinamilk (VNM:HOSE) från 2,75% till 5% 

Vinhomes (VHM:HOSE) från 1,77% till 3,5%

 

En rolig nyhet är att Island inkluderades i Frontier Markets från tidigare Standalone Markets. Island kommer att ha en vikt motsvarande 9% efter flytten och placera sig på delad tredje plats tillsammans med Kenya och Nigeria. Samtidigt varnades Peru att de riskerar att flyttas ner till Frontier Markets från Emerging markets. Skälet till varningen ska vara att Peru riskerar att falla på MSCIs kriterier gällande minst antalet börsnoterade bolag från respektive land. Om inte minst tre börsnoterade bolag uppnår tillräckligt högt börsvärde för att inkluderas i MSCI Emerging markets index riskerar landet de att falla ut ur indexet.

 

När det kommer till allokeringen av kapital till vietnamesiska aktiemarknaden så kan man tänka så här. I mars i år fördelades kapital motsvarande $493 miljoner dollar   från fonder/ETFer som har MSCI Frontier Market Index och MSCI Frontier Markets 100 index som jämförelseindex. I juni 2017 hade Vietnam en andel på 10%  i dessa två index och i juni 2018 steg andelen till drygt 15%. Om vi utgår då från att detta skedde när Vietnam hade en indexvikt på 15% i dessa index, hur blir det då när andelen blir 30%? Fortsättning följer..