Intresseorganisationen VFCA, Vietnam Financial Consulting Association, bad nyligen finansministeriet och premiärministern om ett införande av en tightare circuit breaker. Circuit breaker är amerikanska börsens benämning för börsstopp som för övrigt översätts till strömavbrott, off topic. Bakgrunden till förslaget är de senaste månadernas turbulens på de globala och nationella börserna. Det hittills brantaste börsfallet som skett på Ho Chi Minh Stock Exchange under pandemin registrerades den 9:e mars när börsen stängde på -6,3 procent, motsvarande 56 punkter ner. Likviditeten uppgick den dagen till $111 miljoner dollar. Fallet är det brantaste som registrerats under en handelsdag sedan 2001. 

Idag finns det handelsstopp när enskilda aktier stiger eller faller med 7 procent under en enskild handelsdag. VFCAs förslag föreslår handelsstopp när Ho Chi Minh Stock Exchange (HoSE) faller med 2 procent och Hanoi Stock Exchange (HNX) faller med 3 procent under en handelsdag. Idag finns det handelsstopp även på de två börserna där HoSE har en begränsning likt enskilda aktier på 7 procent och HNX har en motsvarande stopp vid 10 procent. Ett annat förslag som VFCA tagit fram är att om VN-index skulle falla med mer än 6 procent per dag 3 dagar i följd föreslår VFCA att handeln stoppas under en timma. 

Utöver handelsstopp så gick organisationen även in på kortare handelstider. I förslaget föreslår VFCA att handeln ska kortas ner under förmiddagen utan att nämna någon specifik tid och handeln på eftermiddagen ska pågå under en timma istället för nuvarande 3 ½ timma.

VFCA framförde även regeringen att påskynda processen med att ta fram ramarna för noterade bolag att utfärda NVDR ( non-voting depository receipts). NVDR är icke-röstberättigade aktier som skulle fungera som ett komplement till de röstberättigade aktierna. NVDR skulle möjliggöra utländska investerare att investera i noterade bolag som har nått taket för sin foreign ownership limit och därmed öka omsättningen på vietnamesiska aktiemarknaden. Jag har skrivit tidigare om just NVDR och hur långt Vietnam har kommit just nu kring detta.