Igår, 12:e maj, hade VFVM Diamond ETF sin första handelsdag. Börskoden blev FUEVFVND och handlas kring VND 11200 per fondandel. ETFen följer HoSEs VN Diamond Index som är en av de tre senaste indexen som tillkom i slutet av november i fjol. Jag skrev om lanseringen av dessa tre index och just Diamond var jag väldigt intresserad av då den gav exponering till vietnamesiska aktier där kvarvarande andel FOL (foreign ownership limit) var låg eller obefintlig. Dessutom var VN Diamond det enda index som inte bestod enbart av bankaktier. 

Sedan coronaviruset bröt ut har vietnamesiska bankaktier rasat och sedan det blev klart att ETFen skulle lanserats så har köpflödet kommit tillbaka in i bankaktierna. Inför listningen hade 10,2 miljoner fondcertifikat registrerats till ett värde av $4,3 miljoner dollar. Ett ganska blekt deltagande med andra ord. Dessutom tecknade Dominic Scriven, ordförande för fondbolaget Vietnam Fund Management som står bakom ETFen, 2 miljoner fondcertifikat som motsvarar drygt 20 procent av totalen.

Att kunna investera i vietnamesiska aktier med FOL kring 0 procent genom ETFen är välkommet. Många utländska investerare likt mig själv har tampats länge mellan att vänta tills det kommer ut 10-50 aktier tillgängligt för utländska investerare eller att köpa positioner av andra utlänningar. I det senare alternativet är premier mellan 10-30 procent ovanför marknadspris inte ovanligt.