I vanliga fall brukar jag kunna leverera två inlägg i veckan på bloggen, men denna vecka ser det ut att bli maximalt ett inlägg. Jag kan däremot överraska med ett till inlägg, men inget jag kan lova. Som plåster på såren så har jag grottat ner mig i de största börsnoterade fastighetsbolagen, 13 till antalet. Jag har tack vare Vietnams motsvarighet till Morningstar, Vietstock.vn, kunnat sammanställa nyckeltal till dessa bolag och tagit fram en kort presentation av varje bolag. Nyckeltalen finner ni längst ner i detta inlägg.

Många fastighetsbolag liknar väldigt mycket varandra och det man kan se är att de äldre fastighetsbolagen har oftast verksamheter långt ifrån fastighetsförvaltning, till exempel gummifabrik i Kambodja. En annan detalj som jag snappade upp var att nyckeltalen skiljer sig väldigt mycket bolagen emellan, framför allt skuldsättningen.

Jag vill dessutom påpeka att jag kan inte garantera att nyckeltalen stämmer då datan kommer från tredje part. Jag kan även ha missat något större fastighetsbolag då min screening av marknaden byggde på filtrering via Vietstock. Jag skulle påstå att jag kände till 5 av bolagen innan jag skrev detta inlägg så det har verkligen varit lärorikt. Om det är något jag har missat eller något ni undrar över så kommentera gärna i kommentarsfältet nedan som vanligt.

 

Bolagsnamn Vingroup

VD: Dương Thị Mai Hoa

Grundat 1993

Om bolaget

Vietnams största konglomerat med fokus på fastighetsutveckling grundat av ordförande och miljardären Phạm Nhật Vượng. Konglomeratet består bland annat av VinHomes, VinCity, VinPearl och VinCom med fokus på bostäder, hotell och köpcentrum. Finns mer om bolaget här.

Projekt

VinHomes Central Park

VinCity Ocean Park

https://finance.vietstock.vn/VIC/financials.htm 

 

Bolagsnamn: Dat Xanh Group

VD: Luong Tri Thin

Grundat 2003

Om bolaget

Dat Xanh Group består av nio bolag inom bygg, fastighetsutveckling, fastighetsförmedling, distribution av fastighetsprojekt, fastighetsservice och hantering av fastighetsuthyrning och lease.

Projekt

GEM Opal´Garden

GEM Opal Riverside

https://finance.vietstock.vn/DXG/financials.htm

 

Bolagsnamn: FLC Group

VD: Trinh Van Quyet

Grundat 2008

Om bolaget

Bolaget fokuserar primärt på investeringar, fastigheter och gruvdrift i Vietnam. Fastighetsdelen är störst och innefattar försäljning av bostäder, uthyrning och leasing av fastigheter. Dessutom erbjuder dom fastighetsmäkleri för kunder inom områdena mark, lägenheter, villor, hotell, orter, kontor, kommersiella centrum, byggnader, fabriker och industriområden med mera. FLC förekommer tidigare i bloggen.

Projekt

FLC Sea Tower Quy Nhon – Condotel

FLC Stars Tower – Privatbostäder

https://finance.vietstock.vn/FLC/financials.htm

 

Bolagsnamn: NovaLand

VD: Bui Xuan Huy

Grundat 1992

Om bolaget

Novaland är en bolag inom fastighetsutveckling och investeringar. Fastighetsutvecklingen sker såväl inom privata fastigheter, kommersiella och servicehus. Bolaget hette tidigare Thanh Nhon Company. Novaland har förekommit tidigare i bloggen .

Projekt

Saigon Royal, Ho Chi Minh City

The Grand Manhattan, Ho Chi Minh City

The Tresor, Ho Chi Minh City

ICon56, Ho Chi Minh City

https://finance.vietstock.vn/NVL/major-shareholders.htm

 

Bolagsnamn: Phat Dat Real Estate Development Corporation

VD: Nguyen Van Dat

Grundat 2004

Om bolaget

En fastighetsutvecklare baserad i Ho Chi Minh City. Fokuset ligger främst på fastighetsutveckling inom high-end-segmentet inom privatbostäder. Dessutom är bolaget verksam inom fastighetsutveckling mot hotell och resorts.

Projekt

Phat Dat Bau Ca Residential Area,  Quang Ngai City

Millenium, Ho Chi Minh City

https://finance.vietstock.vn/PDR/major-shareholders.htm

 

Bolagsnamn: Nam Long Investment Corp

VD: Chee Kwang Chu

Grundat: 1992

Om bolaget

Bolaget utvecklar markfastigheter och bostadsprojekt. De är också verksamma inom förvaltning och utnyttjande av kommersiella fastigheter. Företaget var tidigare känt som Nam Long Company Ltd. men bytte namn till Nam Long Investment Corporation 2005.

Projekt

Valora, Ho Chi Minh City

EHome, Ho Chi Minh City

https://finance.vietstock.vn/NLG/profile.htm

 

Bolagsnamn: Hai Phat Investment JSC

VD: Dinh Xuan Cuong

Grundat 2003

Om bolaget

Hai Phat Investment bygger, investerar och utvecklar bostäder. Bolaget är sedan i juni 2014 ett dotterbolag till FLC Group.

Projekt

Thuan An Central Lake, Hanoi

HPC Landmark 105, Hanoi

https://finance.vietstock.vn/HPX-hai-phat-investment-jsc.htm

 

Bolagsnamn: Ha Do Group JSC

VD: Tuan Anh Chu

Grundat 1990

Om bolaget

Ha Do Group JSC är verksam inom fastigheter, byggnation, installation och industriell produktion. Företaget opererar även inom infrastrukturinvesteringar, bostads-, eko-turisms inom parker, hotell- och restaurangverksamheter. Slutligen erbjuder Ha Do Group fastighetsaffärstjänster såsom fastighetsförmedling och service.

Projekt

HaDo Park View Apartment, Hanoi

Solar Power Hong Phong 4, Hong Phong

Hydroelectric Dak Mi 2, Phuoc Loc, Quang Nam, Vietnam

Ba Quang Resort, Nha Trang

https://finance.vietstock.vn/HDG/profile.htm

 

Bolagsnamn: Development Investment Construction JSC

VD:Tran Minh Phu

Grundat 1990

Om bolaget

Development Investment Construction JSC investerar i och utvecklar urbana landområden och fastighetsprojekt i Vietnam. De är också verksamma inom konstruktion av industriella, civila och tekniska projekt, såsom infrastruktur, industriområden, transport och vattenledningsverk.

Projekt

Dic An Son Hills Villas, Da Lat

Phoenix Apartment, Chi Linh, Vung Tau City

DIC Star Hotels & Resorts Phu Quoc, Phu Quoc

https://finance.vietstock.vn/DIG-development-investment-construction-jsc.htm

 

Bolagsnamn: Khang Dien Housing

VD: Ngo Thi Mai Chi

Grundat 2001

Om företaget

Khang Dien House Trading och Investment Joint Stock Company, tillsammans med sina dotterbolag, verkar som ett fastighetsinvesterings- och utvecklingsbolag i Vietnam. Företaget säljer och leasar hus, bygger hus försäljning och leasing samt investerar infrastrukturprojekt.

Projekt

Feliza, Ho Chi Minh City

The Venica, Ho Chi Minh City

https://finance.vietstock.vn/KDH/financials.htm

 

Bolagsnamn: Kinh Bac Group

VD: Nguyen Thi Thu Huong

Grundat 2002

Om företaget

KinhBac City Development Holding Corporation investerar och bygger fastigheter i Vietnam. Företaget utvecklar industriparker, stadsområden, hotell och kommersiella centrum, samt verksam inom finans, bank, mineralexploatering, energi och utbildning.

Projekt

Phuc Ninh Urban Area, Hanoi

Diamond Rice Hotel, Hanoi

Hoan Son Industrial Area, Hanoi

https://finance.vietstock.vn/KBC/financials.htm

 

Bolagsnamn: Van Phu Invest

VD: Mr. To Nhu Toan

Grundat 2003

Om företaget

Van Phu Invest är ett fastighetsbolag med traditionella affärsområden såsom bostadsutveckling, fastighetsinvestering, byggnation samt kringliggande service. Korad flertalet gånger av BCI Asia Award som topp 10 fastighetsutvecklare i Vietnam, senast 2015 och 2011.

Projekt

Van Phu New Urban Area, Hanoi

Hanoi – Bac Giang Expressway BOT Project, Hanoi

Hanoi University of Public Health, Hanoi

https://finance.vietstock.vn/VPI/financials.htm

 

Bolagsnamn: Quoc Cuong Gia Lai Group

VD: Ms. Nguyen Thi Nhu Loan

Grundat 1994

Om företaget

Quoc Cuong Gia Lai Group utvecklar fastigheter i Vietnam. Företaget äger också gummifabriker i Chu Prong-distriktet, Gia Lai-provinsen och Kambodja i provinsen Kratie. Dessutom drivs Quoc Cuong Gai Lai Group ett vattenkraftverk och är verksam inom kontorsuthyrning och fastighetsbyggnation inom lägenheter, villor och radhus.

Projekt

Gia Viet Residence apartment, Ho Chi Minh City

Central Premium, Ho Chi Minh City

https://finance.vietstock.vn/QCG/financials.htm

 

Utöver dessa börsnoterade fastighetsbolag och bostadsutvecklare finns det även tre stora onoterade spelare. Dessutom investerar dessa tre fastighetsbolag i många fall i närliggande grannländer. 

CapitaLand

https://www.capitaland.com/vn/en.html

Phu My Hung Development Corp

https://phumyhung.com.vn/en/60-introduction

Hung Thinh Corporation

http://hungthinhcorp.com.vn/2017en/trang-chu.html

 

Som en summering av detta inlägg kommer nu nyckeltalen som jag har sammanställt för dessa börsnoterade fastighetsbolag. En annan detalj som jag upptäckte är att till skillnad från västerländska fastighetsbolag delar väldigt få vietnamesiska fastighetsbolag ut sina vinster till aktieägarna. Klicka på bilden för att förstora.