Igår på morgonen kom PMI för tillverkningssektorn som visade en viss återhämtning från 51,2 till 51,9. Det var ingen kraftig återhämtning då siffrorna för januari visade 51,9 och mycket var sig likt från föregående protokoll.

Kort och gott så ökade exporten från föregående månad samtidigt som inflationen var fortsatt låg. Det dämpade inflationstrycket medförde att företagen kunde pressa priserna gentemot kunderna. Inflationen för mars på årsbasis rapporterades in på 2,7 procent, kan jämföras med 4,6 procent för juni 2018. Anställningarna minskade för andra månaden i rad och nya ordrar ökade för 48:e månaden i följd. Samtidigt som anställningarna minskade så ökade även produktionen inom tillverkningsindustrin och orsaken till detta bör vara att både ledtiderna från order till leverans och exporten ökade.

Vietnams PMI för mars ligger fortfarande en bra bit under 2018 års genomsnitt. Andrew Harker som bevakar Vietnam för Nikkei Markits räkning summerar månaden med att Vietnam är fortfarande en bit ifrån momentumet som infann sig under 2018. Samtidigt påpekar Andrew att Vietnam har klarat sig väldigt bra i jämförelse med omvärlden trots att både Kina och USA är två väldigt betydande länder för landets export.

Personligen ser jag ingen större förändring, men man får vara nöjd för det lilla. Eftersom Nikkeis PMI indexeras med störst vikt på nya ordrar så tror jag att den andelen är avgörande för hur tillverknings PMI:t kommer att utvecklas i år. Nya ordrar är det enda som konstant vuxit senaste 4 åren i Vietnam medan resterande del svänger kraftigt kvartalsvis. Viktningen ser ut som följande: Nya ordrar 0.3, Output (försäljningspriser till slutkund) 0.25, Anställningar 0.2, Leveranstider 0.15, inköpta varor 0.1. Dessa siffror rapporteras separat och sedan inverteras till ett samlat index utifrån denna viktning.