Jag tänkte fortsätta tillbakablicken från 19:e juli som var datumet för mitt sista inlägg innan det fem månader långa uppehållet. Nu tänkte jag gå in lite djupare på hur det har gått på vietnamesiska aktiemarknaden. Jag skrev i förra inlägget om pandemin om börsfallet som pågick under juli för att sedan vända uppåt dagen efter mitt sista inlägg i somras. Det som har diskuterats länge bland såväl inhemska som utländska investerare är när vietnamesiska börserna ska slås ihop? 

 

Den 11:e december hade VNX, Vietnam Stock Exchange, sin första handelsdag. Börsen invigdes nästan 1 år efter att premiärminister hade skrivit under dekret 37/2020/QD-TTg den 23:e december 2020. VNX är ett statligt helägt holdingbolag där HSX (Ho Chi Minh Stock Exchange) och HNX (Hanoi Stock Exchange ingår i form av dotterbolag. VNX kommer att ha sitt huvudkontor i Hanoi där HSX kommer att vara börsen för aktier, medan HNX kommer vara börsen för bonds och derivatprodukter. Även om invigningen är genomförd finns det några viktiga datum att förhålla sig till innan allt är klart.

 

Den 31:a december 2021 kommer alla HoSE-listade bonds föras över till HNX. Från den 1:a juli till 31:a december 2023 kommer HSX ta emot alla noterade bolag på HNX, vilket betyder att inga nya listningar kommer att ske på HNX efter 1:a juli. Mellan 1:a januari till 30:e juni 2025 kommer bolagen som är listade på alternativa listan UpCOM. Frågan är där om de aktier kommer att handlas på börsen eller handlas fortsatt som listade i en egen lista? Kommer krävas rejäla förändringar för dessa bolag i så fall om de ska följa HSX börsregelverk.

 

Undertiden som övergångarna pågår kommer allt fungera som innan. Den stora förändringen som kommer att ske, som inte har fått något datum än mer än någon gång under Q1 2022, är övergången till KRX-systemet. Det nya systemet ska klara av en daglig omsättning på 4 miljarder dollar vilket betyder att vi inte kommer att få uppleva problemen vi hade med handeln i början av innevarande år. Kanske slopas även blockhandeln på minimum 100 stycken aktier tillbaka till minimum 1 stycken aktier som innan?

 

Precis som resten av världen har antalet retailinvesterare ökat lavinartat och i Vietnam har TINA (There Is No Alternative) fått privatpersonerna att öppna hela 1 miljon nya aktiedepåer första 10 månaderna under 2021. Detta är en sinnessjuk tillväxt från 2020 där antalet nya depåer ökade med 392000 stycken och drygt hälften så många året dessförinnan. De depåer som har öppnats senaste 12 månaderna motsvarar de depåer som öppnats totalt senaste 20 åren. 

I och med detta har även efterfrågan på aktielån ökat och Under hösten har internetmäklarna SSI och VNDirect tagit in VND 11.5 biljoner (500 miljoner dollar) genom nytryckta aktier för att kunna utöka utlåningen. Även andra banker har följt efter, men just nu är det dessa två aktörer som har tagit in mest. 

 

Enligt handelsstatistik som är framtagen av vietnamnet.vn så uppgår lånestocken hos de 30 största nätmäklarna till 1.2 i loans-to-equity vilket är en kraftig ökning från  0.71 2019 och 0.94 2020.  Totalt uppgår aktielånen i Vietnam under Q3 2021 till 6.7 miljarder dollar vilket är fortfarande en liten andel i förhållande till vietnamesiska aktiemarknadens totala market cap på VND 9193 biljoner, cirka 400 miljarder dollar, motsvarande 148 procent av landets BNP.