Hälften av aktierna noterade på Ho Chi Minh-börsen föll fredagsmorgonen.
Efter endast en halvtimme efter öppnandet på fredagen hade referensindexet VN-index på Ho Chi Minh-börsen (HOSE) fallit till 1 147, vilket ledde till att toppen på 1.180 som sattes på torsdagen förblir det nuvarande rekordet.

Cirka hälften av de noterade aktierna på börsen i stort sjönk och bland de 30 största aktierna, VN30, föll 28, en aktie steg och en var oförändrad.

Det mindre HNX-indexet på Hanoi-börsen och UPCoM-indexet för onoterade företag föll också med -4,8 procent respektive -0,8 procent.

Enligt analytiker är investerare rädda att handelskriget mellan USA och Kina kommer att trappas upp.

På torsdagen tecknade president Donald Trump ett memorandum som skulle införa tariffer på importvaror motsvarande $ 60 miljarder dollar från Kina.

Tarifferna fokuserar i stor utsträckning på de tekniska sektorernas varor och tjänster som var avsedda att straffa Kina för att stjäla immateriella rättigheter, enligt Trump-administrationen.

Enligt Rong Viet Securities Company kan VN-index falla ytterligare på kort sikt, men stiga på medellång sikt tack vare tillväxten bland storbolagen på de vietnamesiska börserna.

Aktiemarknaden stängde på 984.24 under den sista handelsdagen 2017 och nådde sedan 1000 punkter i början av januari, vilket markerade en dramatisk återhämtning från 2007.

Marknaden ser mycket låga risker och högt tillväxtförtroende, sa experter.

Nguyen Minh, en senioranalytiker vid Saigon Securities Incorporation, var mer specifik.

”VN-indexet kan falla till 1 050 på kort sikt och stänga på 1 300 vid årsskiftet”, sa han.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/finance/vietnam-s-stock-market-tumbles-from-11-year-high-3726895.html