Den bilaterala handeln mellan Vietnam och Kina kommer att nå en ny rekordnotering på $100 miljarder i år efter att ha nått $93,69 miljarder förra året förutspår experter.

Förra årets bilaterala handel var $21,79 miljarder högre än 2016 och svarade för 22 procent av Vietnams totala import-exportvärde, enligt statistik från Vietnamesiska tullverket.

Vietnams export till Kina upplevde en betydande årlig ökning med 61,5 procent till strax över $35,46 miljarder. Det bidrog till att minska Vietnams handelsunderskott mot Kina till -$22,76 miljarder förra året från -$28 miljarder år 2016.

Telefoner, en viktig vietnamesisk export, registrerade den högsta omsättningen på $7,15 miljarder, en ökning med $6,35 miljarder jämfört med föregående år.

Förra året sågs också 13 dagligvaror generera exportinkomster på mer än $1 miljard ,  6 dagligvaror fler jämfört med föregående år. De nya produkterna inkluderar skaldjur, med nästan $1,1 miljarder  i exportinkomster, ris ($1,02 miljarder), gummi ($1,44 miljarder) och skor ($1,14 miljarder).

Vietnams Industri- och handelsdepartement skriver att bilaterala handelsförbindelser mellan de två länderna har stigit under de senaste åren.

Kina är en av Vietnams största handelspartner och är också en viktig exportmarknad enligt departementet. Förutom handel är Kina för närvarande en av de 10 största utländska investerarna i Vietnam med ett totalt registrerat investeringskapital på över $12,1 miljarder.

Vid ett besök i Kina i maj månad uppmanade presidenten Trần Đại Quang vietnamesiska och kinesiska företag att fortsätta att initiera innovativa idéer för att skapa ett nytt momentum för ett bilateralt ekonomiskt partnerskap. Han föreslog att kinesiska företag investerar i infrastruktur, logistik och elektronik och stödindustrier samtidigt som de skyddar miljön och bedriver sociala aktiviteter i Vietnam. President Quang bad de två sidorna att underlätta tillgången till varandras marknader.

Källa: http://vietnamnews.vn/economy/421539/vn-china-trade-likely-to-reach-100-billion.html#PLyqGLtO6GgQx2Fo.97 

Bildkällor 2015 statistik: https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/vnm/

Bildkälla befolkning: https://www.google.se/publicdata/