Aktiecase: Clever group UpCoM:ADG Noterad branschledare inom influencer marketing

Nu var det ett tag sedan jag skrev på bloggen och jag känner att jag behöver förklara min frånvaro. Skälet till min frånvaro har varit att jag har köpt ett hus tillsammans med min sambo och har därför haft ont om tid att bara få sätta mig ner och göra det jag gillar mest, att skriva om allt som händer i Vietnam. Jag ska försöka komma tillbaka till ett inlägg i veckan, men det kan bli svårt kommande månad då huset kräver lite fix inför julen. Hur som helst nu har jag förklarat mig och det här caset påbörjade jag för en månad sedan och har längtat att få slutföra inlägget.

 

 Om det är någon bransch det finns väldigt lite av på den vietnamesiska aktiemarknaden så är det marknadsföring och framförallt digital marknadsföring. Många vietnamesiska företag inom SaaS väljer oftast att notera sig i Singapore då tillgången på kapital är betydligt större där än hemma i Vietnam. Clever Group dök upp av en slump i förra inlägget när jag kikade igenom listorna efter de aktier med högst utdelning för 2020. Clever group grundades 2008 och gick under namnet CleverAds och har idag 6 dotterbolag med olika inriktningar med fokus på marknadsföring och säljlösningar. Företagsgruppen har närvaro i Vietnam, Myanmar, Filippinerna, och Indonesien och kunder i hela Sydostasien. Jag tänkte ge dom en kort presentation av dessa verksamheter. En liten disclaim är att jag äger aktien när detta skrivs.

https://clevergroup.vn/en/introduce 

Bildkälla: clevergroup.vn

Clever Ads

Gruppens äldsta bolag som beskriver sig som ett one-stop-digital koncept med över 6000 kunder runtom i Sydostasien. Företaget erbjuder marknadsföringstjänster inom såväl gammal hederlig email-marknadsföring till reklam på TikTok, YouTube, Instagram, Facebook och sökmotoroptimering med mera. Bland kunderna finner vi SOEs såsom Viettel, Vietnam Airlines, Viglacera till stora globala varumärken som Philips, Standard Chartered, BMW och Sheraton. 

 

2015 gick Sydkoreas största marknadsföringsfirma Yellow Digital Marketing in i bolaget och året därpå vann Clever ads tre priser på Google PSP awards, best searching campaign, best mobile campaign och best Youtube & display campaign. 2017 öppnade Clever Ads sitt tredje kontor utanför Vietnam, denna gång i Myanmar. 

 

REVU Corporation

Juvelen i Clever group enligt mig. REVUs tjänster finns i sex asiatiska länder, inklusive Vietnam, Indonesien, Taiwan och Filippinerna. Bolagets nätverk har 550 000 influencers med olika inriktningar. REVU är framför allt verksam i Sydkorea där 520 000 influenser återfinns, men REVU har även en stark närvaro i Vietnam med 3800 influencers. Bland Revus kunder finner vi Nivea, Samsung, Nike, KIA och Guiness. REVU redovisade en försäljning på $15,8 miljoner dollar 2019. 

 

ADOP Vietnam

Bolaget levererar trafik och riktad reklam i sociala medier genom artificiell intelligens. När det kommer till ADOPs olika tjänster känner jag att min lekmannamässiga kännedom om onlinemarknadsföring inte riktigt räcker till här. Därför hänvisar jag till deras hemsida.

 

Adtech JSC

Likt ADOP använder Adtech sig av AI, men även blockchain och big data. Verksamhetens fokus ligger i att optimera kampanjer, maximera konvertering och intäkter från kampanjer. Adtech arbetar uteslutet mot reklam i smartphones. Adtechs optimeringsalgoritmer fokuserar på fill-rate och eCPM (effective cost per mille) en vidareutveckling av nyckeltalet CPM.

Bildkälla: Clevergroup.vn

Orion Media & NAH

Företaget liknar till viss del REVU men har en bredare inriktning. Orion har som mål att i huvudsak erbjuda ett ekosystem för sociala medier och att ha en fullständig uppsättning verktyg som kan användas för att hjälpa företag i alla led i varumärkesbyggandet. Orion har två inriktningar:

 

Teknik och användardata: Genom  att samla in användardata hjälper Orion Media företag att tydligt identifiera företagens kunder för en enkel implementering av kampanjer och effektiv kommunikation. 

 

Innehållsskapande och produktion: Skapar innehåll som fungerar bäst för  varje kund. Innehållet kan vara allt ifrån videor (virala videor, TVC och review videor), statusuppdateringar (text), foton, Gif-animationer med mera.

 

CleverX

Slutligen har vi CleverX som är det bolag som sticker ut i mängden. Det här bolaget fokuserar på säljlösningar för SMEs inom import-export där CleverX erbjuder även en tillhörande B2B e-handelsplattform. Bolaget promotar vietnamesiska varumärken på den internationella marknaden genom plattformen och övriga nätverk såsom Facebook.

 

Skälet till varför jag valde att investera i ADG är att bolaget är välskött, i en expansionsfas, köper upp bra bolag med synergier till kärnverksamheten, bra skuldsättning och ska dessutom notera sig på HoSE. Dessutom är det extra spännande att gå in i ett bolag som ADG eftersom de är i princip ensamma i sin bransch att välja just vietnamesiska aktiemarknaden istället för Singapore som majoriteten väljer. ADG handlas idag på UPCoM och omsättningen är ganska tunn även i vietnamesiska mått sett. Den 20:e oktober meddelade HoSE att de mottagit dokumenten från ADG avseende att byta lista från UPCoM till just HoSE. ADG räknas som en midcap då börsvärdet uppgår strax under VND 1 biljon eller $43 miljoner dollar.

 

Clever group har haft en stabil tillväxt där försäljningen har gått från VND 212 miljarder till VND 363 miljarder, hela 71% från 2016 till 2019. Under samma period har vinsten efter skatt gått från VND 5 miljarder till VND 41 miljarder. Kort och gott har marginalerna förbättrats betydligt bättre i jämförelse med försäljningen procentuellt. Bolaget är lågt skuldsatt med debt-to-equity på 22%. ROE och ROA låg på 36 respektive 24 procent förra året. ROA har legat stabilt kring 25% sedan 2016 medan ROE har svängt kraftigt mellan 112% 2016 till som lägst 27,7 procent 2018.

 

Nyckeltalen

1 kommentar

  1. Annie Hedin

    Spännande läsning! 😊💖

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑