Bakslag – Handelsbanken blockerar utlandsbetalningar till Vietnam

Ett mycket olyckligt besked kom till min kännedom i helgen när jag läste Dagens Industri. Handelsbanken kommer att blockera utlandsbetalningar till ett 50-tal länder runt om i världen. Beslutet kommer att träda i kraft för privatpersoner den 1a juli i år och den 1a oktober för företag. Bland de länder som dyker upp i listan finner vi Ryssland, Turkiet, Brasilien, Malaysia, Förenade Arabemiraten och Vietnam. Bakgrunden till blockeringen handlar om penningtvättsskandalerna som cirkulerat i media senaste åren. Handelsbanken är helt enkelt för rädda att hamna i blåsväder och menar på att det är svårt och kostsamt att följa små transaktioner. De riktar in sig i stället på länder där transparensen är god, låg korruption och där affärsvolymerna är höga enligt kommunikationschefen Jan Larsson till Di.  

 

Personligen blir det att byta bank för att kunna fortsätta att månadsspara i vietnamesiska aktiemarknaden. Den tanken som först slog mig var om fler nordiska banker kommer att följa efter? I värsta fall följer fler storbanker efter och jag får öppna bankkonto i USA eller dylikt. Det som irriterar mig mest är att företag KAN behålla utlandsbetalningarna till länder som Vietnam via Handelsbanken om de får en godkänd KYC-undersökning (Know Your Customer). Betyder det att det är privatpersoners konton som pengarna tvättas istället för skalbolag? Är uppriktigt besviken på Handelsbanken.

3 kommentarer

 1. Conny Westh

  Det är bankernas förbannade plikt att genomföra betalningar till alla länder där möjligheten finns.

  Det är inte jag som kund som ska drabbas av att det finns ett fåtal individer i världen som ägnar sig åt penningtvätt. Då får väl bankerna hålla reda på dessa fåtal individer i stället, inte blockera hela systemet mot att göra fullt legitima affärer med andra länder.

  Men Handelsbanken borde lägga ner hela sin verksamhet i stället så slipper de medverka i penningtvätt.

 2. Gustaf

  Hej Fredrik!

  Fick du någon klarhet i vilken svensk bank man kan använda sig av framöver?:)

  Tack,
  Gustaf

  • Fredrik

   Hej Gustav,
   Efter mycket om och men så meddelande Swedbank att de tar transaktioner till och från Vietnam 🙂 the one and only

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑