För inte så många veckor sedan kom nyheten om att Vingroup och Masan slår ihop sina påsar inom Consumer. Vingroup blev passiv ägare och Masan Group tar över driften av Vingroups VinMart och Vinmart+ och många andra varumärken. I samband med samgåendet gick Masan Group från att vara landets främsta inom fast moving consumer goods (FMCG) till att bli landets största retailföretag. Samgåendet innefattade ett bestånd av 3000 matbutiker runt om i Vietnam och flera varumärken bland annat Meat Deli. Det bolag som Masan Consumer kommer att samäga med Vingroup, VCM Services and Trading Development Joint Stock Company grundades i augusti i fjol. Sammanslagningen gick till genom att Masan Group köpte 83,74 procent av VCM Services and Trading Development JSC, som äger samtliga Vingroup-varumärken inom konsumentvaror.

Nu tänker Masan stänga 300 olönsamma butiker i Vietnam samtidigt som de har för avsikt att öppna mellan 300-500 nya matbutiker. Vincommerce siffror för 2019 visade en försäljningstillväxt på 67 procent från året innan. I rena siffror landade försäljningen på $1,12 miljarder dollar, men ebitda-resultatet landade trots det på -90,6 miljoner dollar. 

Masans målsättning för 2020, i och med sammanslagningen, är att nå $1,8 miljarder dollar i intäkter, en ökning med 64 procent från föregående år. Varav 24-25 procent av intäktsökningen kommer från de befintliga VinMart- och VinMart + -butikerna och resten kommer från nya butiker som väntas öppna under året.

Det egna varumärket inom fläsk, Meat Deli, säljs på ett antal VinMart + -butiker. Masan uppskattade att fläsk kommer att bidra med ytterligare 30 procent av försäljningen under H1 och 35 procent i försäljning H2 detta år. Frågan är hur Masan har resonerat kring fläskpriserna i Vietnam och kringliggande länder, fortsatt upp eller ner?

Förhoppningsvis kommer den nya verksamheten skala upp butiksdelen efter en effektiv rensning av mindre lönsamma matbutiker.