I tisdags kom beskedet att Vingroup släpper sina olönsamma matbutiksverksamheter VinCommerce och VinEco till Masan Group. Vingroup och Masan group kommer genom affären bilda ett gemensamt bolag där den sistnämnde kontrollerar bolaget och Vingroup går in som passiv delägare. Detta betyder att VinMart supermarkets, VinMart+, e-handelssidan Adayroi, VinEco och Masan Consumer Corp blir ett enda bolag.  

Reaktionerna på beskedet lät sig inte väntas och Masan Groups aktie föll med 7 procent (högsta tillåtna) första dagen följt av 4,2 procent på onsdagen. Större delen av säljarna var utländska investerare som sålde 6 miljoner aktier enbart under dessa två handelssessioner. Skälet till raset har, vad jag känner till, endast med de förväntade ökade kostnaderna som väntas ske i och med samgåendet och integreringen mellan de nya verksamheterna och deras produktionskedjor. Mellan dessa två giganter har Masan group levererat bättre siffror inom just konsumentvaror, mer om det nedan. 

Affären gör båda konglomeraten till vinnare då den här lösningen kunde inte varit bättre för Vingroup som väljer att fokusera på andra områden.  Samtidigt har Masan skrivit i årsrapporten 2018 om att upprätta så kallade one stop-shops där kunder kan både handla mat, dryck, mediciner och utföra bankärenden. Med det nya butiksnätverket på 2600 Vinmartbutiker som sammanslagningen medför får den nya verksamheten butiker på premiumadresser och oftast inbyggda i större lyxbostadskomplex. 

För matbutiker handlar allt om location location, kommer den nya verksamheten stå sig stark. Timingen kunde inte vara bättre då de globala hoten såsom Alibaba och Amazon som ökar närvaron i Vietnam. Vietnamesiska dagligvaruhandeln värderades 2017 till $142 miljarder, 59 procent av 2017 års BNP, och har vuxit med en årlig tillväxt på 13 procent sedan dess. Trots Vingroups position som det tveklöst största konglomeratet i Vietnam, har dess verksamheter inom dagligvaruhandeln varit de mest förlusttyngda. 

Under 2014 gjorde Vingroups retail-enhet en försäljning på $19,6 miljoner dollar med en förlust före skatt på -$12,05 miljoner dollar och sedan dess har förlusterna ökat stadigt. Under 2018 hade försäljningen ökat kraftigt till $918,2 miljoner dollar, men bolaget visade trots det röda siffror på sista raden, hela $220,6 miljoner dollar.

Masan Consumer Corp. har inte haft samma problem som Vingroups motsvarighet VinCommerce, utan redovisade $164,09 miljoner dollar i vinst för helåret 2018.

Masan group har som bekant sina tre ben Techombank, Masan Food och Masan Resources (mining), men har haft just dagligvaruhandeln som sin paradgren. Samgåendet gör Masan Group till retailjätten nummer ett i Vietnam. Vingroup å sin sida kommer framgent fokusera på sina nya områden 5G-teknologi, smartphones och sitt skötebarn Vinfast. 

När dammet har lagt sig och den nya verksamhetens första rapport släpps kan det mycket väl vara intressant att kika på Masan Group. I fredags stängde Masan Groups aktie på VND 62500 och handlas till P/E 13 och P/B 1,90. Aktien lär sjunka en liten bit till, men på sikt kan bolaget bli riktigt intressant.