Tänk dig att du har en köttindustri som värderas till $10 miljarder dollar i ett land med nästan 100 miljoner invånare. Lägg till att du är pionjär som första nationella varumärke inom kött och landets två absolut mäktigaste konglomerat backar din verksamhet, vad kan gå fel?

Förmodligen inte speciellt mycket och den övertygelsen kan lätt övergå till hybris. Jag tänker sannolikt skriva ett case om bolaget i framtiden, men inte kommande veckor. Just nu känns MEATLife som en repris av Vinamilks värdering efter upphävandet av bolagets FOL (foreign ownership limit). Att köpa in sig i MEATLife är att ta ett bet på landets köttindustri, men till vilken värdering som helst. 

MEATLife noterades på UPCoM till VND 80 000 per aktie $3,45 dollar per aktie till ett marknadsvärde på $1,12 miljarder dollar. Fem handelsdagar senare handlas aktien till VND 65900 per aktie och till P/E 149, EV/EBIT 3,07 och P/B 2.85. Mellan 2016 till 2018 halverades nästan omsättningen från VND 24 223 miljarder till 13 977 miljarder ($601 miljoner dollar) och vinsten VND 1970 miljarder till VND 232 miljarder ($9,9 miljoner dollar).

Även om värderingen får de flesta investerare att grymta till så finns det en hel del intressant fakta om köttindustrin. Vietnam är till exempel världens 6:e största producent av fläsk och har över 28 miljoner grisar. Samtidigt exporteras mindre än 1 procent av den totala produktionen av fläskkött. Vietnameserna älskar fläskkött och helst ska det vara färskt. Fryst importerat fläskkött står för endast 1 procent av efterfrågan. Fläskkött står för två tredjedelar av det totala proteinintaget i Vietnam. 

Just nu genomlider flera Sydostasiatiska länder ett underskott av fläskkött på grund av viruset Afrikansk svinpest. Vietnam är ett av de länder som har drabbats värst och svinpesten har påverkat priset på fläskkött och utbudet rejält. Priset på levande grisar har stigit till VND 80 000 per kilo, hela 30 procent högre än för ett år sedan. Som inte det vore nog genomlider landet ett underskott på 200 000 ton fläskkött sedan november och väntas hålla i sig fram till januari.