Vietnams fruktexport till Kina rasar

Ett av mina favoritcase på vietnamesiska aktiemarknaden är fruktbolaget NaFoods Group(länk), med fokus på export. Sydostasiens viktigaste fruktmarknad, Kina, har valt att bli mer restriktiv gällande importen av frukt sedan i maj i år. Effekten har resulterat i att frukter för export till Kina såsom vietnamesiska kokosnötter och vattenmeloner har rasat med 34,9 respektive 24,6 procent YoY. Under årets 11 månader har fruktexporten till Kina minskat med 13,7 procent totalt sett mot året innan.

Tack vare handelspartners som USA, Japan och Sydkorea har exporten av frukt i sin helhet minskat med endast 0,6 procent mot föregående år. Värdet för fruktexporten till dessa tre länder motsvarar $3,5 miljarder dollar mot Kinas motsvarande siffra på $2,08 miljarder.

Idag har Vietnam en stark närvaro i 55 länder inom just fruktexporten, så man får nog säga att just den marknaden har etablerats snabbare än de flesta marknader för Vietnams del. Senast igår såg jag NaFoods IQF passionstärningar på ICA, något som kommer att bli alltmer förekommande. Om bara en handfull aktörer i Vietnam ser till att klara certifieringarna för spårbarhet med mera kommer handelsavtalet med EU bli en språngbräda för fruktexporten när Kina tappar momentum. Idag exporteras dubbelt så mycket grönsaker från Vietnam som frukt, hela 14,6 miljoner ton per år mot 7 miljoner ton frukt.

The Ministry of Agriculture and Rural Development räknar med att Vietnams export av jordbruk, fisk och skogsprodukter väntas uppgå till $41,3 miljarder dollar. Detta är strax under målet på $43miljarder dollar som sattes i början av året.

1 kommentar

  1. Annie Hedin

    Säljer de ekologisk frukt och ekologiska grönsaker till Sverige också? 🤔❣️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Frontier Vietnam

Tema av Anders NorenUpp ↑