Underskottet i den kinesiska mejeriproduktionen ses som en stark orsak till att tillståndet för de fem största vietnamesiska mejerijättarna kan nu exportera till Kina. Idag täcker den egna inhemska produktionen endast 75 procent av efterfrågan. I och med detta väntas exporten av vietnamesiska mejeriprodukter att öka från $120 miljoner dollar till $300 miljoner. De företag som har fått tillstånd är Vinamilk, TH True Milk, Moc Chau Milk, NutiFood, och Hanoimilk. 

För att täcka behovet kommer Kina att importera hela 39,43 miljoner ton mjölk och andra mejeriprodukter bara i år. Vinamilk har sagt att de ska initialt exportera yoghurt till Kina. 

Detta tillstånd är ett väldigt stort steg för Vietnams mejeriindustri då Kina är världens näst största mejerimarknad efter USA. Idag går ungefär 70 procent av exporten av vietnamesiska mejeriprodukter till mellanöstern, men efter detta tillstånd kan spelplanen ändras.

Jag tänkte introducera lite kort om Vietnams mejeriindustri som jag tror väldigt starkt på. Dessutom kommer ett aktiecase inom samma marknad i nästa inlägg där vi går ännu djupare. 

Mejeribranschen som helhet i Vietnam har varit ett hett ämne hos utländska investerare. Ni som läser min blogg känner säkert till VinaMilk som är den största spelaren i Vietnam med en marknadsandel omkring 50 procent av den totala försäljningen i Vietnam. Idag dricks det 12 liter mjölk per person och år i Vietnam drygt en tredjedel av den mängd som dricks i Singapore. Många räknar med att efterfrågan i Vietnam kommer att öka kraftigt inom samtliga mejeri-segment kommande decennium. 

På senare tid har youghurt, frusen som vanlig, kommit att bli en allt populärare produkt hos konsumenterna. I takt med att hälsomedvetenheten har fått allt större betydelse även I Vietnam, så har just yoghurt kommit att öka i efterfrågan. Mellan 2012 och 2017 ökade marknaden för yoghurt i Vietnam med 13,1 procent CAGR. Under samma period tappade Vinamilk marknadsandelar inom detta segment från 90 till 84 procent.

Mejerimarknaden som helhet har vuxit med 7,8 procent CAGR mellan 2014-2017 och var värd $4,6 miljarder dollar 2017. Mer om mejerimarknaden i Vietnam kommer i nästa inlägg, stay tuned!