Ett återkommande ämne i den här bloggen är den privata skuldsättningen i Vietnam och dess konsekvenser för landet i stort. Bankernas rapporterna för första halvåret i år visar att andelen dåliga lån, NPLs, ökar. Efter att 21 av landets banker redovisat sina halvårsrapporter så visade det sig att volymen NPLs steg med VND 7 biljoner, $300 miljoner dollar mellan årsskiftet till och med juni i år. Den totala volymen NPLs uppgår nu till hela VND 85,75 biljoner, $3,69 miljarder dollar. För att sätta den siffran i perspektiv så motsvarar hela den volymen börsvärdet till en av landets största noterade företag, Masan Group Corps,  på VND 89,57 biljoner dvs. $3,86 miljarder dollar.  

Ett av skälen till att volymen ökar har delvis att göra med återtagandet av NPLs som VAMC inte kunnat göra sig av med. En annan orsak ska ha att göra med att bankerna är väldigt beroende av lånetillväxten för att fortsätta växa. För inte alltför länge sedan satte regeringen upp ett lånetak för bankerna som begränsade utlåningen till maximalt 15 procent per år. Det hindrar däremot inte bankerna att trots stigande andel NPLs att fortsätta låna ut mer pengar till sina kunder. 

En sak jag inte visste tidigare som jag fick lära mig om i veckan var att lånen i Vietnam klassificeras i fem olika kategorier beroende på risk. Standard Debt, Debt Needing Special Attention, Subprime Debt, Doubtful Debt, and Potentially Irrecoverable Debt. Vad jag förstår så är det de tre sista som NPLs avser.

Under årets första halvår var BIDV, Bank for Investment and Development, den bank som ökade sin volym av NPLs mest. Av dessa VND 7 biljoner som nämndes ovan stod BIDV själv för VND 2,3 biljoner. Den bank som ökade sin andel NPLs av den totala lånestocken var, NCB, National Citizen Bank som gick från 1,67 i januari till 2,75 procent i slutet av juni.