Förra veckan kom ett förslag från regeringen om att höja minimikravet på eget kapital för bolag som vill börsnotera sig på den vietnamesiska aktiemarknaden. Förslaget har nu skickat över till den vietnamesiska nationalförsamlingen för en djupare granskning. Idag kan man ansöka om att börsnotera sig på Hanoi Stock Exchange och Ho Chi Minh Stock Exchange med endast VND 10 miljarder, motsvarande $428700 dollar.
Det nya förslaget vill se en höjning av minimikravet till $1,29 miljoner dollar, lite drygt tre gånger så högt. Idag har 81 procent av de listade bolagen i Vietnam ett eget kapital över $1,29 miljoner dollar eller VND 30 miljarder. Med det sagt så skulle det egentligen inte vara ett problem då 1275 av totalt 1574 börsnoterade företag skulle klara sig ovanför spärren.
Bakgrunden till detta är att man delvis ser idag problem med företag som noterar sig med alldeles för lite kapital som efter mindre än ett år väljer att avnotera sig. Dessutom är det ett sätt att minska risken för investerarna och höja statusen för vietnamesiska aktiemarknaden. Den andra sidan av myntet är att det utestänger små företag från kapitalmarknaden menar man.
En annan viktig detalj är att dagens värdepapperslag i Vietnam reglerar inte villkoren för deltagare och restriktioner vid överföring av kapital mellan delägare och företag. Därför väljer många riktade emissioner, private placements, före publika erbjudanden.
Personligen tycker jag att det är viktigare att man går mot en mer västerländsk standard när det kommer till transparensen i redovisning, rapportering och tillämpningen av engelska i skrift. Det har pratats länge om IFRS som standard 2020 när det kommer till redovisning, men av det jag sett så har det lyst med sin frånvaro. Givetvis är det bra att höja tröskelvärdet för eget kapital för att kunna notera sig. Speciellt med tanke på att det genomsnittliga egna kapitalet hos vietnamesiska företag har ökat 16,35 gånger på 10 år enligt vietnams finansminister. Samtidigt känns det inte lika viktigt som att kunna jämföra exempelvis Hoa Phat Group med en konkurrent i Thailand då bolagen redovisar på helt olika sätt.
Lämna ett svar