Angående förra veckans  gästinlägg på Nordnetbloggen så uppvisades ett stort intresse hos läsarna. Därför beslöt jag mig för att, som utlovat, grotta ner mig i de börsnoterade kaffeproducenterna. Tyvärr kan jag meddela på en gång att The King of Coffee, Trung Nguyen Group är inte börsnoterat ännu. Däremot finns det sex bolag som återfinns på Hanoibörsen, Ho Chi Minh-börsen och på UPCoM.

CTP:HNX Thuong Phu Coffee

Thuong Phu Coffee bildades 2010 i Huong Hoa distriktet och är idag nummer ett inom produktion av arabicabönan i Vietnam. Bolaget satsar på premiumsegmentet inom kaffeindustrin och exporterar 10 procent av sin produktion till utlandet och 90 procent till den inhemska marknaden. Huvudsakliga exportländer är bland annat Japan, Kina, USA och större delarna av Europa.  Även om Thuong Phu är störst inom Arabica-produktionen så är de endast bland de 20 största kaffeproducenterna. Bolaget satsar väldigt mycket på investeringar i effektivare maskiner för produktionen och mer ekologiskt.

Börsvärde: $2,2 miljoner dollar (VND 51 miljarder per 190401)

Bolaget handlas till P/E 6 och P/B 0,39, dvs. ett BVSP på VND 11938 mot aktiekursen på VND 4100. Senaste året sjönk vinsten från VND 19 miljarder ($818 900) till VND 7 miljarder ($301 000). Även om bolaget har gått med vinst och är fortfarande rent finansiellt väldigt litet så finns det detalj som jag har snappat upp. Short-term receivables det vill säga lån från kunder, kaffe som ej betalats och beställt på krita, har ökat väldigt snabbt! Dessa fordringarna har ökat från VND 35 miljarder 2015 till VND 80 miljarder 2017 och nu senaste VND 102 miljarder 2018. På så vis har tillgångarna ökat, men inte bruttovinsten, se kostnad sålda varor. Omsättningen uppgick till VND 184 miljarder (tidigare VND 225 miljarder 2017) och nettovinsten halverades till VND 14 miljarder (VND 28 miljarder 2017).

 

VCF: HOSE Vinacafé/ Vinacafé Bien Hoa JSC

Vinacafé är det där gamla lokomotivet som bara går och går. Startade 1968 och är baserad i Hanoi och är ett statligt ägd verksamhet under ministry of Agriculture and food industry. Vinacafé producerar, processar, exporterar och importerar kaffe. Företaget var tidigare franskt och grundades av Marcel Colonel 1968, men konfiskerades av Viet Cong och förstatligades under Vietnamkriget. Vinacafé blev känt genom sin instant coffee Vinacafé 3-in-1 1977 och från 1978 fram till 1991 exporterades Vinacafés produkter främst till sovjetunionen, efter dess fall upphörde exporten tillfälligt. Två år senare påbörjades exporten igen, men den här gång till hela 60 länder världen över. Idag har bolaget en marknadsandel på 50 procent av den inhemska konsumtionen av snabbkaffe.

Börsvärde $167,5 miljoner dollar (VND 3 889 miljarder)

Vinacafé omsatte $148 miljoner dollar 2018 och redovisade en nettovinst på $27,4 miljoner dollar. Aktien handlas till P/B 2,77 och P/E 6.

 

Utöver dessa två börsnoterade företag  med fokus på var sitt område så finns det några mindre bolag som är noterade på UPCoM. På grund av den knapphändiga informationen om bolagen så väljer jag bara att hänvisa till dom, men att inte fördjupa mig i deras verksamhet. En sista kommentar på ämnet är att Highlands Coffee, tredje största aktören inom kaffeindustrin i Vietnam, som ägs till 50 procent av filippinska Jollibee Foods Corp sägs genomföra en IPO i år. To be continued!

 

PCF:UPCOM

Petec Coffee JSC http://www.petecof.vn

 

EPC:UPCOM

Ea Pok Coffee JSC – https://www.bloomberg.com/research//stocks/private/snapshot.asp?privcapId=575132004

 

FGL:UPCOM

Gia Lai Coffee JSC – https://hdgialaicoffee.com

 

AUM: UPCOM

Vinacafe Son Thanh JSC – En del av Vietnam National Coffee Ltd. precis som Vinacafé /VCF