Markits Nikkei Vietnam Manufacturing PMI för februari kom ut 1:a mars och marknaden reagerade inte på datan som kom in. Ett utav skälen kan vara att toppmötet mellan Nordkorea och USA var det stora fokuset förra veckan. I och med nedgången i februari fortsätter konfidensen att sjunka för tredje månaden i rad sedan toppen i november.
Exportordrarna ökade i en allt långsammare takt och inköpslagret sjönk för första gången på 11 månader. Försäljningspriserna till slutkund, output, fortsatte att sjunka för femte månaden i rad. Tillverkarna är beredda på att sälja produkterna till ett betydligt lägre pris mot för att kunna sälja till större volym, vilket påverkar inflationen negativt. I och med att anställningarna ökade fram till februari så tycks backlogs ha sjunkit så pass att man nu ser extra-anställningarna som överflödiga.
Konfidensen hos den vietnamesiska tillverkningsindustrin återspeglar regionen i stort. Många av Vietnams största exportpartners i regionen genomlider något som många tror bottnar i tullkriget mellan USA och Kina.
Singapores samlade PMI för februari kom in på 49,8 från 50,1 i januari och därmed expanderar inte Singapores ekonomi längre. Värre var det för en av Vietnams närmaste affärspartner Sydkorea.
Sydkoreas samlade PMI föll till 47,2 i februari från 48,3 månaden innan. Antalet nya ordrar föll i Sydkorea, landet upplevde det brantaste fallet på fyra år. Många sydkoreanska företag påpekade att de fokuserar på kostnadsbesparingar och nedskärningar.
Slutligen kom Kinas Caixin Composite PMI för februari ut i morse och landade på 50,7 (50,9). Tillverkningsindustrins tapp i Kina sprider sig till tjänstesektorn.
Man skulle kunna summera datan som så att Vietnams PMI återspeglar regionens sjunkande ekonomiska aktivitet på grund av den ökade politiska risken. Detta påverkar länder som Vietnam trots ökade utländska direktinvesteringar i landet och en stabil tillväxt, långt över grannländernas tillväxt.
Andrew Harker, Associate Director på IHS Markit, summerar månadens rapport så här:
“International demand weakness held back the Vietnamese manufacturing sector in February. New export orders rose at the slowest pace in over three years and signs of softening demand led firms to scale back employment. The sector remained in growth territory, however, with Vietnamese manufacturers able to secure greater volumes of new work despite current challenges.”
Lämna ett svar