Mellan varven när jag skummar igenom vietnamesiska nyhetssidor dyker det upp artiklar om den stundande omklassificeringen som alla väntar på. Dessa artiklar tenderar att dyka upp strax efter nyår, kring maj och i september. Skälet till de två sistnämnda är för att under dessa två perioder genomför MSCI och  FTSE Russell sina genomgångar av upp- respektive nedgraderingar av olika länders marknadsstatus. Jag har skrivit åtskilliga uppdateringar kring detta då uppgraderingen är central för bloggen. Vill du som ny läsare av bloggen läsa om mina tidigare inlägg går det bra att söka på “MSCI” i sökrutan.

I den senaste artikeln jag läste gick värdepappersbolaget Bao Viet Securities Co. (BVSC) in på hur stor påverkan en uppgradering skulle ge landets huvudindex VN och de två börserna i stort. Precis som många andra artiklar på ämnet är dessa siffror endast estimeringar, men ändå väldigt kvalificerade sådana.

Enligt BVSC så skulle en uppgradering av Vietnam från en gränsmarknad till en tillväxtmarknad först och främst påverka åtta storbolag från VN30.

 

Bolag                                   Börsvärde per 190228

Vingroup (VIC)                   $16,13 miljarder

Vincom Retail (VRE)          $3,34 miljarder

Vinhomes (VHM)              $12,62 miljarder

Vinamilk (VNM)                $10,57 miljarder

Vietcombank (VCB)           $9,67 miljarder

Bao Viet Holdings (BVH) $2,84 miljarder

Sabeco (SAB)                          $6,63 miljarder

 

Dessa bolag har högst marknadsvärde på VN30 i skrivande stund och vid en uppgradering skulle andelen i MSCI Emerging Market Index ligga mellan 0,02 (BVH) – 0,12 (VIC) procent i vikt av det totala indexet. När det kommer till FTSE skulle viktfördelningen se likvärdig ut med ett spann på 0,02 – 0,11 procent.

Däremot så räcker det inte med att ha ett högt börsvärde utan även vissa likviditetskriterier. Mellan FTSE och MSCI är kraven betydligt striktare har MSCI än FTSE, men det som båda analysföretagen tittar på bland annat är marknadsvärde, likviditet i aktien, utländsk äganderätt och free-float-andel. Det finns för närvarande två aktier som inte har uppfyllt samtliga krav och det är BVH och VHM. Deras aktier har inte uppfyllt kravet på likviditet i aktien. För att kunna uppnå en tillräckligt hög likviditet måste aktierna ha omsatt i genomsnitt mer än 508 000 aktier per handelsdag enligt FTSEs kravlista.

Ponera att dessa åtta bolag når kraven för en uppgradering och allt annat kring börsen som helhet i enlighet med FTSE och MSCIs krav, hur stora inflöden bör man förväntas att se? Inflödet är givetvis en väldigt relativ måttstock då ETFernas totala förvaltade kapital ändras från dag till annan. Men om nu FTSE skulle inkludera Vietnam idag så skulle minst $375 miljoner dollar flöda in på den vietnamesiska aktiemarknaden. Detta baseras på att just nu har FTSE Emerging Markets Index ett samlat förvaltat värde på $76,4 miljarder baserat på de ETFer som följer indexet.

Antalet ETFer som använder FTSE Emerging Markets Index uppgår just nu till 27 stycken. För MSCI är jackpotten betydligt större. I det här fallet kan inflödet uppgå $857 miljoner dollar då MSCI Emerging Markets Index har ETFer med ett samlat förvaltat kapital på $200 miljarder dollar.  Med andra ord pratar vi om en andel av det samlade kapitalet på 0,43-0,49 procent i respektive index.

BVSC räknar med att Vietnam kommer att inkluderas i FTSE Emerging Markets Index tidigast i mars 2020 då de ser ett bra samband mellan landets revidering av dess värdepapperslag vid dess åttonde sammanträde under tredje kvartalet 2020. Jag har försökt att hitta någon konkret förändring som väntas sammanfalla då och hittat en stor förändring. Idag kan börsnoterade företag justera sitt tak över andelen utländska ägare i en handfull sektorer, men under sammanträdet 2020 väntas fler sektorer få häva eller justera upp taket.