Amerikanska FAA, Federal Aviation Administration gav Vietnam lagom till alla hjärtans dag CAT 1. CAT 1, category 1, krävs för att få öppna direktlinjer alternativt code share till USA.

Vietnam har ansökt om att få CAT 1 två gånger tidigare, men har inte lyckats uppfylla samtliga krav.  År 2013 sökte Vietnam för första gången, men kuggade på 49 punkter varav hälften var säkerhetsrelaterade. 2017 ansökte dom igen, men den här gång missade dom en väldigt liten marginal.

Vietnam Airlines 787-9 Business Class

Godkännandet öppnar upp för Vietnam Airlines, Vietjet Air och nytillskottet Bamboo Airways att flyga direkt till USA, något som samtliga tre bolag har för avsikt att göra före 2022.

Civil Aviation Authority of Vietnam, CAAV, kommer att ansvara för bevakningen av regelefterlevnaden och direktrapportera till FAA.  CAAV har jobbat mot ett godkännande sedan 2012 med hjälp från Boeing.

Att få ett CAT 1-godkännande är väldigt svårt och att behålla ett CAT 1 är ännu svårare. Stora resurser krävs för att följa med marknadens nya regleringar och se till att flygplatserna utrustar sig med ny teknik och certifieringar. Utöver det krävs även att flygbolagen följs upp och regelbundna upprustningar av flygplansflottan.

Vietnam Airlines har genom sammankopplade flighter flugit gods och turister till USA sedan 1996 och har sedan 2001 ett representantkontor i USA. CAT 1 gör det möjligt för Vietnam Airlines att kapa mellanhänderna och flyga direkt eller via code share till amerikanska städer.