Vietnams handelsnetto är starkt beroende av utländska direktinvesteringar, inget nytt under solen. Som jag har tidigare skrivit om så står Samsung ensamt för ungefär 25 procent av landets export. När länderna i Asien drar ner produktionen på grund av en vikande konjunktur i huvudmarknaderna påverkas även produktionsländerna exempelvis Vietnam.  

Över 70 procent av all export i Vietnam kommer från utländska aktörer med produktion i Vietnam. Hälften av alla utländska direktinvesteringar i Vietnam 2018 tillföll tillverkning av elektroniktillverkning såsom halvledare, datorer och smartphones. Med det sagt är det ganska enkelt att förutspå handelsnettot när drygt 40 procent av exporten (output) i sin tur består av elektronik.

När folk brukar fråga mig om min personliga syn på Vietnam så brukar jag int ebara be dom titta på demografin, utan även be dom följa Samsung, Intel, Foxconn och Winteks guidningar i kvartalsrapporterna. Dessa fyra bolag har tillsammans investerat mer än $20 miljarder dollar enbart i tillverkningsanläggningar och samarbeten med befintliga lokala tillverkare i Vietnam mellan år 2010 fram till idag.

Den totala exporten för 2018 uppgick till $244,72  miljarder dollar varav $175,52 miljarder kom från dessa så kallade FDI-företag (71 procent).

Under de två första veckorna av januari 2019 sjönk exporten av telefonkomponenter med -39 procent från samma period från föregående år till $1,3 miljarder. Även datorkomponenter sjönk men med endast modesta siffror på – 4,7 procent från föregående år. Handelsnettot under 2018 var positivt och redovisade ett överskott på $7,2 miljarder dollar. 2019 räknar landets ledande ekonomer att landet kommer visa ett underskott på -$ 3 miljarder. På grund av landets beroende av FDI-företag som guidar för lägre efterfrågan.