Mediabolaget Yeah1 Group har gått från att vara Vietnams enda börsnoterade mediabolag till att, förmodligen, bli det mesta intressantaste mediabolaget i Sydostasien enligt undertecknad. När jag läste senast om Yeah1 Group var det i samband med att de slopade taket för andelen utländska ägare.  Bolaget noterades i juni i år under koden YEG på Ho Chi Minh-börsen.

Sedan noteringen har bolaget haft en omfattande uppköpsräd i regionen och har nu en närvaro i Filippinerna, Singapore, Indonesien och nu senast Thailand. Det senaste uppköpet i Thailand blev officiellt den 29:e januari och handlade om TMG Thailand (Thoughtful Media Group Thailand). TMG är ett amerikanskt Youtube-nätverk med över 580 Youtube-kanaler, sk. creator channels. Prislappen landade på $1,55 miljoner dollar med tillägg för optioner.

Enligt Yeah1 Group kommer köpet att generera $2-3 miljoner i intäkter första året följt av $6-7 miljoner år 2. Hur siffrorna har tagits fram låter jag förbli osagt då de går inte närmare än så i prognosen. Tidigare i år köpte Yeah1 Group ScaleLabs för $20 miljoner dollar och är deras största köp hittills. ScaleLabs har kontor  i Hollywood och har drygt 3 miljarder visningar per månad och bland några namnkunniga creator channels finner vi Drake, MrBeast och Jake Paul.

Just influencerdelen i bolaget är inte allt. Från början var Yeah1 Group ett vanligt TV-nätverk i Vietnam med fokus på nöje, ungefär som TV6 och gamla ZTV. Utöver det har bolaget en venturedel där nya idéer där digitala nöjesbranschen står i fokus. Om man sammanfattar Yeah1 Group i ett ord skulle jag säga MTG.

Idag har Yeah1 Group över 1160 youtubekanaler,170 miljoner subscribers totalt (unika?), över 4 miljarder visningar i månaden varav 25 procent av alla visningar kommer från Vietnam. Hur ser bolagets fundamenta ut? Om man kikar på Vietnams motsvarighet till Morningstar, Vietstock ser man ett bolag med, på pappret, låg skuldsättning och en rejäl “short-term investments”. Den stora posten återfinns även i balansräkningen som “Held to maturity investments” och borde gissningsvis komma från en obligation som jag inte kunnat finna bland nyheterna för 2018.

 

Bildkälla: Jake Paul – It’s Everyday Bro (Song) feat. Team 10 (Official Music Video), YouTube