Fastighetsorganisationer i Vietnam är oroade över att 2018 kan vara ett svårt år för den lokala condotelmarknaden på grund av överutbud.

Omkring 23 000 condotels byggdes förra året i Vietnam, enligt Ho Chi Minh City Real Estate Association (HoREA). Under det första kvartalet i år släpptes 2 078 nya condotels på marknaden, enligt estimat från fastighetsbolaget DKRA.

Trots det höga antalet såldes endast 387 under de tre första månaderna i år, rapporterade DKRA. Förra året såldes endast 33 procent av de nya condotelerna, endast hälften av antalet rapporterades 2016, sa företaget.

Condotel-investeringar i Vietnam har inte avtagit sedan 2016, trots en varning om överutbud utfärdats av HoREA i augusti 2017. Föreningen uppskattade att från 2017 till 2019 kommer cirka 29.000 nya condotels att släppas ut på marknaden.

En av orsakerna till den låga efterfrågan är bristen på en rättslig ram för att hantera dem eftersom de för närvarande inte klart anges i vietnamesisk lag, sa Nguyen Van Sinh, biträdande byggnadsminister vid en kondokonferens i mars.

Köparna är oroade för bristen på äganderätt och förvaltningsrättigheter eftersom myndigheterna inte utfärdar röda böcker (dokument som bekräftar ägande i Vietnam) för condotels.

Trots dessa utmaningar menar experter dock att condotels fortfarande har stor potential i Vietnam och att överutbudet endast är tillfälligt.

Antalet internationella besökare som anländer till Vietnam har ökat med 30 procent under de senaste tre åren så det kommer att bli en växande efterfrågan på condotels under de kommande åren, säger Nguyen Van Tuan, generaldirektör för turism under kultur & turismministeriet.

Condotels reser sig runt många kända turistattraktioner. Den centrala stranden i  staden Nha Trang står för 52 procent av alla condotels i Vietnam, medan resten finns i turistvänliga städer som Binh Thuan och Da Nang i den centrala regionen och Phu Quoc Island i söder, rapporterade HoREA.

En annan anledning till den blomstrande condotelmarknaden är Vietnams stigande medelklasspopulation, säger professor Dang Hung Vo, tidigare biträdande minister för naturresurser och miljö.

Condotels kostar inte lika mycket som villor så Vietnams växande medelklass är mer sannolikt att vara intresserad av denna form av fastighetsinvesteringar, sa Vo.

Vietnams medelklass kommer att nå 44 miljoner år 2020 och står för 46,3 procent av befolkningen, enligt Nielsen, ett globalt researchföretag.

Condotels har fortfarande stor potential på grund av de 8 till 12 procents avkastningar utvecklarna garanterar köparna. Enligt Vo har vissa fastighetsbolag redan betalat ut dessa garantier till köparna.

Förra månaden sa byggnadsdepartementet att condotels ska behandlas som bostadsfastigheter så att ägarna beviljas långsiktigt ägande.

Departementet föreslog också att Vietnams lagar om bostäder, mark och byggande skulle modifieras för att göra lagarna tydligare  för investerare som är i färd med att köpa semesterfastigheter.