Det globala kreditvärderingsinstitutet Fitch har krediterat större banker för högre kapitalnivåer och förbättring av tillgångskvaliteten.
Fitch har erkänt Vietnams ansträngningar att förbättra den ekonomiska politiken och främja makroekonomisk stabilitet genom att belöna banksektorn med en mer positiv utsikt.

Fitch Ratings flyttade upp den långsiktiga emittentens standardvärdering av Military Commercial Joint Stock Bank (Military Bank) till B+ från B med en stabilare utsikter och dess lönsamhetsbedömning till B+ från B.

De långsiktiga standardvärdena för tre av landets största långivare, Agribank, Vietinbank och Vietcombank, bekräftades till B+ med positivare utsikter och Asia Commercial Joint Stock Bank (ACB) till B med stabilare utsikter.

Vietcombankens och Vietinbanks lönsamhetsgrader uppgraderades från B till B+, skrev Fitch i ett pressmeddelande.

”Den positiva ratingåtgärden tar hänsyn till det vietnamesiska banksystemets förbättrade operativa miljö, med förbättrad ekonomisk politik från myndigheter som främjar makroekonomisk stabilitet och förutsägbarhet”, skrev Fitch.

Bankerna har uppgraderats tack vare högre kapitalnivåer och förbättring av tillgångskvaliteten, vilket återspeglas via diversifierad låneammansättning och minskande andel NPL, skriver dom vidare.

Bruttoskulden i Vietnams banksektor, som till största delen uppstod på grund av en avmattning på landets fastighetsmarknad i början av 2010-talet, uppskattades till 9,5 procent förra året, sade finansinspektionen. Krediten utökades med uppskattningsvis 16,96 procent, enligt den allmänna statistikbyrån.

Kreditvärderingsinstitutet Moody’s i oktober uppgraderade sina utsikter för Vietnams banksystem från stabilt till positivt under de kommande 12-18 månaderna, vilket återspeglar landets starka ekonomiska utsikter.

Regeringen förväntar sig att ekonomin kommer att expandera 6,5-6,7 procent i år, efter 10 års rekordtillväxt på 6,81 procent år 2017.

 

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/economy/fitch-upgrades-vietnamese-banks-ratings-thanks-to-positive-outlook-3717492.html