Investerare rekommenderas att hålla huvudet kallt och undvika att följa strömmen när de globala aktiemarknaderna faller.
Efter att sett en nedgång två sessioner i följd steg VN-Index på Ho Chi MinhStock Exchange (HOSE) 2,86 procent, eller 23 punkter till 1 040 poäng på onsdagen.

Det mindre HNX-indexet på Hanoibörsen klättrade över 3 procent.

Banker, försäkrings- och värdepappersbolag såg den största återhämtningen.

Återhämtningen på onsdagsmorgon har hjälpt marknaden att återhämta sig med cirka VND 100 biljoner ($4,4 miljarder)  i börsvärde efter att den sjönk med nästan $14 miljarder dollar under måndagen fram till tisdagens stängning.

På HOSE, steg 218 aktier och endast 24 föll på onsdagmorgonen.

Tran Dung, ordförande i State Securities Commission of Vietnam (SSC), skyllde det kraftiga nedgången på fallande internationella börser och panikförsäljning efter en stark marknadsutveckling 2017 och i början av året.

Den lokala aktiemarknaden förväntas bli en stabil tillväxt i år bland mjuk makroekonomisk utveckling, tillade han.

Vissa analytiker säger dock att uppgången på onsdagen inte är en signal för att marknaden är tillbaka på banan. Risker på nedsidan kan uppstå på kort sikt.

I USA ökade aktierna kraftigt under en annan vild handelssession på tisdagen efter att indexen återhämtade sig från de största nedgångarna för  S&P 500 och Dow Jones Industrial Average på mer än sex år, enligt Reuters.

I Asien föll aktiemarknaderna på onsdagen efter att investerare dumpade amerikanska terminer mot placeringar i säkrare hamnar, ett tecken på att investerarkollektivet fortsätter att  att vara skakis efter den här veckans globala marknadsturbulens, säger Reuters.