Vietnamesiska aktiemarknaden registrerade sitt brantaste fall på nästan två och ett halvt år på tisdagen med investerare oroade över att FED kommer att höja räntorna.

Bara 15 minuter efter börsernas öppning tappade VN-index på Ho Chi Minh-börsen (HOSE) nästan 6 procent till 966,41.

Det mindre HNX-indexet på Hanoibörsen föll också nästan 6 procent till 112.

Över 25 procent av de 400 noterade aktierna på marknaden sjönk på tisdagsmorgonen, medan den totala marknadsvärdet sjönk med VND 218 biljoner ($9,55 miljarder dollar) klockan 9:40 från föregående dag.

Fed, som höjde räntan tre gånger förra året och i december prognostiserades ytterligare tre höjningar för detta år, sa att det förväntas ”ytterligare gradvisa” räntehöjningar i närtid. Målet för FED är för närvarande en höjning från 1,25 till 1,50 procent, enligt Reuters.

Experter i Vietnam sa till VNExpress att vinsthemtagningar före Têt, Vietnams största semester som börjar den 15 februari, har påverkat landets börser.

”Ett annat skäl till nedgången är den kraftiga uppgången under 2017 och januari en annan orsak till den branta nedgången”, säger en analytiker.

”Large caps som innehas av både lokala och utländska investerare säljs en hel del nu och trycker ner hela marknaden. Nedgången förväntas vara i några veckor efter Têt”, sa en analytiker.

Vissa värdepappersföretag har varnat investerare om den höga risken på marknaden under Têt.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/finance/vietnam-s-stock-market-plummets-for-second-consecutive-day-loses-9-55-bln-3708796.html