Vietnams regering sa på måndagen att det har inrättats en kommitté för att se över cirka VND 5000 biljoner ($220 miljarder) av statliga tillgångar i företag som en del av ett försök att öka privatiseringen.

Landet har intensifierat sina planer på att avyttra andelar i hundratals statligt ägda företag för att öka deras lönsamhet och samtidigt förbättra statsbudgeten. Framstegen har varit långsam, men ekonomin har återhämtat sig sedan 2016 när den nuvarande administrationen tog sitt mandat.

The Committee for State Capital Management at Enterprises kommer att bli mer omfattande än State Capital Investment Corporation (SCIC), Vietnams största statsinvesteringsorgan som innehar aktier i företag som Vinamilk, landets största börsnoterade företag.

Många statliga aktier, särskilt i statligt ägda företag, är under ledning av olika ministerier, vilket delvis orsakar komplikationer och förseningar i försäljningsprocesserna.

Sabeco och Habeco, Vietnams största öltillverkare är under ministeriet för industri och handel, medan telekomföretaget MobiFone, som också är öronmärkt för en börsnotering, ligger under informationsministeriet.

Detaljerade riktlinjer för det nya utskottets funktion och uppdrag förväntas släppas under andra kvartalet i år, sa vice investeringsminister Nguyen The Phuong till reportrar på fredagen.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/vietnam-sets-up-220-bln-committee-to-boost-privatization-3708603.html