Säljtryckets utsträckning förutspås pågå under denna veckas handel, vilket kan få negativa effekter på aktiemarknaden, på grund av den minskade omsättning bland utländska investerare och oväntade rörelser på den amerikanska aktiemarknaden.

Referensindex VN Index registrerade sin första veckovisa förlust sedan början av 2018, med en nedgång på 0,95 procent i veckan som stängde på 1,105,04 på Ho Chi Minh-börsen.

Negativa rörelser inträffade också på Hanoibörsen, där HNX-indexet tappade 2,25 procent för att stänga fredagen på 123,97.

Kassaflödet visade tecken på försvagning och drogs tillbaka från marknaden. Den genomsnittliga volymen på HCM-börsen förra veckan minskade med över 20 procent från föregående vecka och uppgick till 253,8 miljoner aktier, värderade till VND 8 biljoner (US $ 351 miljoner) per handelssession.

Investerare var dock mer aktiva på Hanoibörsen, där dagsomsättningen ökade med över 6 procent, med i genomsnitt 88,6 miljoner aktier i omsättning, värt VND 1,5 biljoner per handelsdag.

Enligt Tran Duc Anh, en senior analytiker hos Bao Viet Securities JSC, har trycket på vinsthemtagningar på marknaden ökat avsevärt och medför nedgångar på båda börsindexen.

De genomsnittliga aktiekurserna på aktiemarknaden har drivits upp till höga nivåer efter ett långt rally med stark tillväxt hos storbolagen, som drivs av deras förbättrade resultat 2017 (till exempel i branscher som stål, bank, värdepapper, olja och gas), medan investerare tenderar att sälja för att hämta hem vinst i avsaknad av ny stödjande information.

VN-indexet steg med 12,8 procent i januari och blev en av de tre snabbast växande marknaderna i världen i januari. Vid utvärderingen av tremånadersperioden har Vietnams referensindex ökat med 32,62 procent och blir därmed världens bästa storbolagsindex.

De flesta börsnoterade företag har meddelat sina resultat och marknaden kommer att möta en viss brist på  ny information denna vecka.

”I och med Tết kommer investerare som använder hög belåning för hävstång att sälja av för att undvika att betala räntor på lånen”, sa Anh och noterade statens värdepapperskommissions senaste förordning för att höja marginalförhållandet till 60 procent också hjälpte avskräcka investerare att låna mer pengar för att köpa aktier.

Dessutom upplevde de globala börserna negativa rörelser under den senaste veckan på grund av oro över den amerikanska centralbankens möjlighet att påskynda räntehöjningarna efter att USA rapporterade positiva förändringar i löneinflationen.

”Vietnam har tydliga korrelationer med den globala aktiemarknaden, så jag är beredd mot scenariot att marknaden fortsätter sin nedåtgående korrigering även denna vecka, med en måttlig nedgång”, citerades Anh som intervjuades i tinnhanhchungkhoan.vn.

”Den nedåtgående trenden kommer däremot inte att ske över hela marknaden, men den kommer att ha en stor divergens”, sa han.

Storbolagen genomled det svåraste säljtrycket förra veckan, särskilt olja- och gasaktier. Större energibolag, inklusive Petrolimex, PetroVietnam Drilling Well Services (PVD) och PetroVietnam Technical Services (PVS), minskade mellan 5-16 procent.

Andelen ledande banker och finansbolag, som har stått för uppgången i aktiemarknaden, försvagades och lyckades inte lyfta marknaden.

”När Têt närmar sig brukar aktiviteten på börserna minska. Det är däremot inte nödvändigt för investerare att skynda sig och köpa på dessa nivåer ”, säger Hieu Nguyen, en analytiker hos Viet Dragon Securities Co.

Det är inte bara inhemska pengar som försvinner från aktiemarknaden, utländska investerare visar också tecken på försiktighet vilket återspeglar den minskade handeln på HCM-börsen.

Utländska investerare fortsatte som nettoköpare på HCM-börsen förra veckan, deras sjunde nettoköpsvecka, men deras nettoköpvärde minskade med nästan 98 procent jämfört med föregående vecka för att uppgå till endast VND 39,2 miljarder. (De var ansvariga för netto köpvärden på nästan VND 1,7 biljoner från 22-26 januari.)

På Hanoibörsen var utländska investerare nettosäljare med ett sammanlagt värde på VND98 miljarder förra veckan

Källa:  http://vietnamnews.vn/economy/422441/caution-predicted-on-stock-market-before-tet.html#WxcdYczSR2GRMYs0.99