Den sydkoreanska start-up acceleratorn, Lotte Accelerator, kommer att utöka och diversifiera sitt investeringskapital i vietnamesiska startups i år , sa Jin Sung Rhee, VD för Lotte Accelerator på  ett Demo Day event som hölls av Vietnam Silicon Valley (VSV) den 1 februari.

”Vi har fullföljt vårt åtagande att investera 1 miljon dollar i vietnamesiska startups  genom ett partnerskap med VSV som heter Vietnam Silicon Valley Accelerator (VSVA)”, sa Rhee och tillade att tio potentiella startups har valts ut för att investeras i för att förbättra deras affärsmodeller.

Rhee betonade att fonden kommer att titta på sektorer som teknik, finans och detaljhandel eftersom de planerar att diversifiera sina investeringar.

Lotte gick in i Vietnam 1998 och har sedan dess expanderat i landet med 12 dotterbolag. De började undersöka möjligheterna i denna sydöstasiatiska nations staruprymd 2016 med ”Lotte Accelerator Awards”.

Sydkoreanska Lotte grundades 2015 och lanserade Lotte Accelerator Fund I. Fonden investerar 20 miljoner till 50 miljoner koreanska vann ($17.700-$44.200) i varje startup.

Vietnams regerings accelerator, VSV, grundades 2013 och har hittills inkuberat 52 startups i Vietnam.

Tack vare investeringen på 1 miljon dollar från Lotte Accelerator har den fördubblats sin finansiering för varje startup från $10 000 till $20 000, samtidigt som dess procentuella andel har hålls oförändrad på 10 procent.

Det nya finansieringsprogrammet förväntas öka antalet kvalitets-startups, uppmuntra de unga företagen att arbeta mer professionellt och samtidigt minska de finansiella riskerna för dem.

Enligt en inofficiell statistik har Vietnam, ett land med mer än 90 miljoner människor, bara 3000 startups. ”Privata investeringar i Vietnams startups är fortfarande begränsade”, säger Thach Le Anh, VSV-chefen i en intervju.

I 2016 ingick VSV och USAs teknikjätte Microsoft ett partnerskap för att påskynda det nödvändiga stödet samt tekniska produkter och tjänster för startups i Vietnam.

Källa: https://www.dealstreetasia.com/stories/lotte-accelerator-expand-investment-vietnamese-starups-year-91685/