Vietnams valutareserver nådde ett nytt rekord på $54,5 miljarder i förra veckan, vilket meddelades av statsbankchefen. Precis för två veckor sedan köpte centralbanken för $2,5 miljarder och utökade därmed reserven.

Kommersiella banker bekräftade att tillgången på utländsk valuta är riklig inte bara från utländska direktinvesteringar och utländska portföljinvesteringar utan även från företag och allmänheten. Att sälja amerikanska dollar för att få vietnamesiska dong att investera i värdepapper är valet många människor gör.

”Folk vill inte fortsätta att investera i dollar, eftersom staten har påverkat valutan genom devalvering, medan dollarkursen har varit stabil vilket lett till stillastående kurser, säger vice vd för en HCMC-baserad bank.

Besparingarna strömmar in på aktiemarknaden. Det är ännu inte ett starkt flöde, men ett växande flöde.

”VN-indexet har ökat med nästan 50 procent på ett år”, förklarade han och noterade att det finns ett stort gap mellan det nollprocentiga resultatet som förväntas av valutainvesteringar i Dollar/Dong och det 50-procentiga resultatet som förväntas från värdepappersinvesteringar.

De totala insättningarna i bankerna har överskridit VND5.500 biljoner, enligt en SBV-rapport. Om bara en procent av pengarna, eller VND 55 biljoner, går till investeringar på börsen, kommer VN Index att slå ett nytt rekord.

Sannolikheten att en procent av kapitalet sätts i värdepapper kommer sannolikt att hända. Medan insättningar i dollar blir mindre lönsam är vinsten från värdepappersinvesteringar väldigt uppmuntrande.

Därför tror analytiker att SSCs planer på att höja den reglerade marginalen på aktiebelåning från 50 procent till 60 procent inte kommer att påverka kapitalflödet till aktiemarknaden.

En SSC-rapport visade att aktiemarknadens totala aktielån hade nått VND 38 biljoner vid utgången av 2017, mycket mindre än marknaden i stort, vilket motsvarar 0,69 procent av det totala kapitalet.

Marknadens storlek har ökat varje vecka tack vare den kraftiga ökningen av antalet noterade bolag, medan likviditeten har också ökat veckovis.

HOSE kommer närmare målet på en daglig transaktionsvolymen på 400-500 miljoner aktier och en dagsomsättning på $500 miljoner. Om den nuvarande tillväxten upprätthålls, säger analytiker att det är ganska möjligt att den vietnamesiska aktiemarknaden skulle uppgraderas från frontier till tillväxtmarknad redan i år.

Utländska investerare nettoköpte på vietnamesiska börserna till ett värde av VND 4.482 biljoner efter de första två veckorna av 2018.

Återhämtningsperioden på börsen började förra året. VN-indexet har dock fortfarande inte studsat tillbaka till all-time-high 1.170-punkten som nåddes i mars 2007.

 

Källa: http://english.vietnamnet.vn/fms/business/194517/usd-continue-to-flow-into-stock-market.html