Under veckan som gick så kikade jag runt efter lite trendspaningar när det kommer till foreign direct investment (FDI) i Vietnam och hittade flera nyhetskällor till en undersökning. I oktober i fjol genomförde japanska JETRO, motsvarigheten till Business Sweden, en undersökning om expansion globalt. 6000 japanska företag med verksamhet i totalt 19 länder varav 905 hade redan verksamhet i Vietnam. Resultatet visade att 47 procent av de tillfrågade hade för avsikt att expandera till Vietnam inom två år. Jämfört mot tidigare resultat av undersökningen från 2019 är just detta resultat en aning sämre. I jämförelse mot andra länder rankas Vietnam på en fjärde plats efter Pakistan, Myanmar och Indien. 

I undersökningen framgår Vietnams starka ekonomiska tillväxt, politisk och social stabilitet som ett av de starkaste argumenten till expansion. Av de bolag som har närvaro i Vietnam uppgav 49,6 procent av de 6000 tillfrågade bolagen, ett tapp på 16,2 procentenheter, medan 30,1 procent av de tillfrågade redovisade förlust, en ökning med 9,9 procentenheter YoY. 

En viktig fråga som många företag har tagit lärdom av pandemin är att, som bekant, inte förlita sig på produktion i ett enda land. När fokuset på konflikten mellan Kina och USA svalnade tog pandemin vid och båda händelserna har snabbat på flytten för många utländska företag från Kina till Vietnam. Undersökningen visar att hela 18,8 procent föredrar Vietnam framför Kina på 12,9 procent, Thailand på 9,3 procent och 8,3 procent för Indonesien. 

Slutligen så framkom det att en av de största orosmolnen som de tillfrågade ser med Vietnam är stigande lönekostnader, byråkrati och skattesystemet.

Jag har försökt hitta undersökningen på JETRO Vietnams hemsida och googlat runt utan framgång, men skulle jag hitta den så länkar jag den i kommentarsfältet.