Ibland kan jag få en ganska märklig känsla i kroppen när man tänker på något speciellt och så dyker en nyhet om detta bara någon timma senare. Man tänker på något man inte känner ens är värt att googla på utan låter tanken flyta vidare helt enkelt. Så var det för mig med Vietnam Airlines.

Vietnams turkosa klenod som bytte lista från onoterade UPCoM till HOSE i april i fjol . Ett år senare drabbades flygbolaget, likt många andra företag, för pandemin och likt många andra flygbolag behöver nu Vietnam Airlines kredit för att överleva. Enligt flygbolaget själva väntas kassan sina redan i augusti om de inte får nödlån av staten. Vietnam Airlines väntas rapportera en förlust på så mycket som $687 miljoner dollar enligt Tran Thanh Hien som är CA på Vietnam Airlines.

Sedan pandemin bröt ut har flygbolaget tagit till alla medel för att stävja det skenande underskottet. Många anställda har fått lämna bolaget utan obetald ledighet och de som har fått stanna kvar har fått se sina löner skäras ner betydligt. Sparpaketet har reducerat kostnaderna med så mycket som $193 miljoner dollar. Samtidigt har flygbolaget fått betala tillbaka $189 miljoner dollar till flygresenärer som har fått sina resor inställda bara mellan mitten av februari till  slutet av mars i år.

Nu vädjar Vietnam Airlines om att få lån, inte en investering, från regeringen på mellan $172 – $515 miljoner dollar. Utöver det väntas en nyemission men den ligger några månader framåt i tiden. Under 2019 rapporterade flygbolaget en vinst efter skatt på $109 miljoner dollar för helåret.