Det kan inte ha undgått någon aktienörd att aktieåterköpen världen över avlöser varandra som aldrig förr. Denna trend har även fått fäste i den vietnamesiska aktiemarknaden. Ett exempel på aktieåterköp som skett i år var byggbolaget Coteccons Construction JSC (CTD) som köpte tillbaka 2,7 miljoner aktier, motsvarande 3,5 procent av bolagets aktier.

Så för er som inte känner till aktieåterköp så innebär det att det börsnoterade bolaget väljer att köpa tillbaka publika aktier från börsen. Varför gör man det? Det finns många skäl men det vanligaste är för att öka kontrollen över bolaget, minska andelen aktier som finns tillgängligt på börsen och därmed stabilisera aktiekursen. I utbyte får investerare en avkastning på aktierna som köps till ett lite högre värde än marknadspriset. 

Vad man bör tänka på som investerare är att nyckeltalen för bolagen kan bli väldigt missvisande då nyckeltal som vinst per aktie justeras. Investeringar i bolag med aktieåterköp har i regel varit en lönsam affär om man tittar globalt. Vinsttillväxt och stigande kassaflöden från år till år brukar vara bakgrunden till initierade aktieåterköp framför utdelningar och investeringar i den egna verksamheten. Skälet till aktieåterköp brukar i regel handla om att man ser en avmattning i konjunkturen och lönsamheten. Ett slopat återköpsprogram är dessutom lättare att genomföra än att slopa utdelningen som kräver mer framförhållning.

Hur omfattande är aktieåterköpen på den vietnamesiska aktiemarknaden mot Stockholmsbörsen? Här kommer en väldigt överraskande siffra. Faktum är att aktieåterköpen mellan dessa aktiemarknaden är så gott som i par. Aktieåterköpen på den vietnamesiska aktiemarknaden fram till september i år uppgick till $791 miljoner dollar, motsvarande 7,5 miljarder kronor, medan Stockholmsbörsens aktieåterköp uppgick under samma period till 7,1 miljarder kronor!

Exempel på stora aktieåterköp i Vietnam i år

Vinhomes planerar att köpa tillbaka 60 miljoner aktier för motsvarande VND5,6 triljoner under Q4.

VietJet genomförde sitt aktieåterköp i augusti som landade på $101 miljoner. Genomsnittspriset per aktie landade på VND 132062 per aktie och antalet utestående aktier minskade från 541,6 miljoner aktier till 532,84 miljoner.