Förra veckan anlände den första godståget från Hanoi tyska Duisburg efter 22 dygn. Godset bestod av 1686 TEU med elektronik från LG och Samsung. Tåget passerade  Dong Dang i vietnamesiska Lang Son provinsen för vidare färd mot Kina, Kazakstan för att slutligen nå Europa. Transporten kommer att kunna reduceras tidsmässigt från 22 dagar till 19 dagar när nya handelsavtal har trätt i kraft.

Enligt Vietnam Railways så kommer transportvolymerna att öka kraftigt i år på grund av den nya linjen till Europa och direkt konkurrera med sjötransporter från Vietnam och resterande Sydostasien. Idag kan en transport till sjöss från Hai Phong, Vietnams största djuphamn, till välkända Port of Rotterdam ta mellan 27-32 dagar vilket är betydligt längre och så pass mycket längre att tågtransport kan utgöra ett hot. Tågtransport ses som ett medelalternativ till sjö- och flygtransport ur tid- och kostnadsperspektivet, men med dessa reduktioner tidsmässigt bör tåget bli en no-brainer för transport från Vietnam.

Projektet kring tågtransport via Kazakstan började redan 2016 som en del av infrastrukturprojektet Belt and road. Kazakstans president Nursultan Nazarbayev har för avsikt att bygga ut landets tågnät då landet har en naturlig geografisk knutpunkt mellan öst och väst. Kazakstans ambassad i Vietnam påbörjade projektet 2016 mellan länderna tillsammans med KTZ, Kazakstans statliga järnvägsföretag.

Vietnam var det första landet att skriva under frihandelsavtal med EAEU, Eurasian Economic Union som inkluderar Kazakstan och övriga fd sovjetstater. Detta frihandelsavtal var grunden till att kunna framföra export via tågnätet och möjliggör för Vietnam att exportera elektronik, sjömat och frukt till länder som Kazakstan. Utbytet gör det möjligt för länder som Kazakstan att exportera kött och mejerivaror till Vietnam. Under 2018 var omsättningen på $467 miljoner dollar mellan Kazakstan och Vietnam och väntas öka avsevärt i och med den nya tågrutten.