Precis som många gånger förr ökar efterfrågan på design och kvalitet i takt med att fler får det bättre ekonomiskt. Vietnam är inte ett undantag och jag har kikat på hur den vietnamesiska marknaden ser ut för möbler och inredning. Jag har tidigare skrivit om att IKEA äntligen kommer till Vietnam efter många år.

JYSK i Vietnam

Det jag inte visste om var att danska JYSK har idag redan 15 butiker över hela Vietnam och första butiken öppnade portarna för endast fyra år sedan. Ett ännu större aha-moment  var när jag scrollade igenom nyhetssidorna idag och läste om möbeljätten UMA. Ett vietnamesiskt möbelföretag med fokus på snygga men funktionella möbler till priser riktade till den vietnamesiska medelklassen. Låter konceptet bekant? Jag hörde om UMA för första gången när min gode vän Simon Hansen och jag producerade podcasten Big in Asia 2017 där VD och grundaren August Wingårdh medverkade i avsnitt 38

Min teori är att även om IKEA kommer in på den vietnamesiska marknaden med sina finansiella muskler så kan IKEA möta motstånd från den vietnamesiska motsvarigheten UMA. Jag grundar min teori i fallet med McDonalds och Burger King som trots sina välkända varumärken har stora problem med lönsamheten i Vietnam. UMA grundades av August Wingårdh 2006 och 11 år senare blev företaget officiellt marknadsledande i Vietnam. Idag har företaget 15 butiker och över 500 anställda.

UMA beskriver sig som ett möbelföretag med fokus på trendig design med rötter i den vietnamesiska kulturen till rimliga priser. Marknadsföringen är väldigt lik IKEAs och möblerna namnges på samma vis, men man kan se tydligt att designen är vietnamesisk. JYSK har behållit sin nordiska design, men prismässigt verkar UMA ligga snäppet under. Priset är fortfarande inte klassat som lågpris, men kan fortfarande vara den största bidragande orsaken till att UMA har intagit förstaplatsen.

Först att beskriva möbelmarknaden i Vietnam väldigt förenklat så finns det ett lågprissegment som tillhör lokala små möbelföretag som tillverkar praktiska trämöbler av låg kvalitet, exempelvis av träfiberskivor. Sedan har vi UMA som riktar in sig på låg- till övre medelklassen med praktiska möbler med trendig design. Efter UMA har vi JYSK som inte kräver någon längre beskrivning.Sedan finns AKA Furniture Group som har försäljningslicenser på möbler från europeiska designmöbler såsom BoConcept, BellaVita och vietnamesiska Nha Xinh.