Vingroups ledning föreslår en riktad emission och inväntar styrelsen utlåtande och myndigheternas godkännande. Vingroup har fem utländska ägare som ska få ta del av erbjudandet och bolaget söker minst $1,08 miljarder dollar.

Förfarandet innebär att dessa fem investerare kommer att få teckna in sig för aktier i Vingroup för VND 100,000 per aktie motsvarande $4,32. Dessutom tillkommer det det en lock-up period på ett år från att emissionen genomförs.  Tanken är att emissionen ska ske någon gång från april till december i år. Tid för initiering av emissionen beror helt på godkännande från myndigheter.

Så hur ska detta färska kapital spenderas bäst i Vingroup? Vingroup är som bekant en av landets mest namnkunniga konglomerat och har en hel del kända dotterbolag. Enligt meddelandet sker emissionen för att främst för att strukturera om bolaget skulder med $432,34 miljoner dollar följt av $259,41 miljoner dollar som ska öronmärkas till biltillverkaren Vinfast, tekonologiföretaget Vintech och mobiltillverkaren Vinsmart. Resterande kapital verkar gå direkt till kassan, lite mer än $317 miljoner dollar.

I skrivande stund så handlas aktien kring VND 120 000 motsvarande $5,19 per aktie. Detta ger konglomeratet ett börsvärde på $16,36 miljarder dollar. Inte illa för ett bolag som handlades kring VND 5000 per aktie 2007 och som lägst VND 2200 per aktie år 2009.