Den 18:e december var den första handelsdagen för VFMVN30 på The Stock Exchange of Thailand. VFMVN30 är som bekant den största ETFen bland de lokala ETFerna i Vietnam.

Länk till ETFen på SET. För er som inte har läst om VFMVN30 tidigare, här följer en summering .

VFM, VietFund Management var landets första fondbolag att erbjuda ETFer och har idag och samarbetar med Dragon Capital och SacomBank. VFM startade sin verksamhet 2003 och VFMVN30 kom att bli deras femte fond i ordningen. Fonden fick sin licens 2014 och noteringen kammade in $9,6 miljoner dollar.

VN30 är de trettio största bolagen på HOSE räknat i börsvärde och free float. De två största anledningarna till att investera i ETFen är att man för det första kommer åt börsbolagen med låg eller obefintlig foreign ownership och för det andra får en årlig utdelning.

I skrivande stund uppgår yielden till 2,1 procent och i februari 2016 låg yielden som högst på 3,9 procent. När det kommer till avgifter så är fonden väldigt billig i förhållande till sina konkurrenter, endast 0,65 procent av NAV per år. Fonden har vietnamesiska HSC som market maker och har VN30 Total Return Index som referensindex.

Idag kan man handla ETFen från Sydkorea (KINDEX Vietnam VN30 ETF) och Thailand (E1VFVN3001). Jag har gjort lite research och ringt runt till nätmäklarna och som det ser ut nu så kan man inte handla den från Sverige. Hos Avanza kan man handla thailändska aktier, men inte ETF då man försöker fortfarande hitta en lösning kring de nya reglerna kring infomationskraven för ETFer. Nordnet och Degiro erbjuder ingen handel, däremot vet jag inte hur det ser ut med de övriga nätmäklarna och storbankerna? Jag tar gärna emot rättelser om det visar sig att det finns någon bank som erbjuder handel i ETFen från Sverige.

I skrivande stund ägs ETFen av utländska investerare till 52,9% per 14e januari och omsatte motsvarande $24 miljoner dollar under handelsdagen.