Vietnams bruttonationalprodukt (BNP) förväntas växa 6,83 procent 2018, nästan oförändrad från 6,8 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Prognosen gjordes av Nationella centret för socioekonomisk information och prognos (NCIF) under planerings- och investeringsministeriet som anordnade ett seminarium på onsdagen förra veckan i Hanoi med temat ”Vietnams ekonomiska utsikter för de senaste sex månaderna 2018 och effekterna av handelsspänningarna mellan USA och Kina”.

Seminariet granskade landets makroekonomiska situation under årets första sex månader och diskuterade de troliga utmaningarna under andra halvåret samt effekterna av externa faktorer, särskilt handelsspänningarna mellan USA och Kina, på Vietnams ekonomi.

NCIF räknar med att BNP-tillväxten i tredje och fjärde kvartalet uppgår till 6,72 procent respektive 6,56 procent.

Den genomsnittliga årliga inflationen beräknas ligga i intervallet 4 till 4,2 procent.

”Vietnam kommer under andra hälften av året fortfarande att möta många utmaningar, däribland press från den stigande amerikanska dollarn mot andra valutor efter att FED höjde räntorna den 14 juni och signalerade ytterligare två höjningar senare under 2018 ”, säger Dang Duc Anh, chef för NCIF s analys- och prognosavdelning.

Dang sa att amerikanska handelspolitisk protektionism och fluktuationer i priserna på basvaror och energi kommer att påverka Vietnams ekonomiska tillväxt då trycket på att stabilisera växelkursen och inflationen ökar.

”BNP-tillväxten under första halvåret var högre än föregående års siffror men det finns tecken på att uppgången förlorar momentum på grund av bristande motivering för fortsatt uppgång. Det här är inte bara ett problem under andra halvåret 2018 men också för 2019-20, säger Duc Anh.

”BNP-Tillväxten för andra hälften av  året saktar ner.  Även om tillverkningen länge har ansetts vara drivkraften för den ekonomiska tillväxten, beror det mycket på FDI och marknaden är redan mättad med FDI, säger han.

Påverkan av politiken för att förbättra företagsklimatet har också visat effektivitet, tillade han.

På seminariet sade Tran Toan Thang, chef för NCIFs världsekonomiska avdelning, att effekterna av handelsspänningarna mellan USA och Kina är oklara och fortfarande i prognosområdet.

På den positiva sidan skulle konflikten ge Vietnam en bra chans att exportera till USA. Å andra sidan, om Kina inte kan exportera till USA, kommer Kina att öka sin export till andra länder, inklusive Vietnam, sa Thang.

Enligt Duc Anh hade handelskriget mellan USA och Kina inte haft någon betydande inverkan på Vietnams ekonomi under första halvåret, men det måste uppföljas kontinuerligt.

Thang tillade att USAs skattereform skulle påverka investeringsbesluten hos amerikanska företag över hela världen.

I slutet av 2017 antog USA den största skattereformen på 30 år. Reformen minskade företagsbeskattningen från 35 procent till 21 procent. Detta gjorde att amerikanska företag som var verksamma i andra länder, inklusive Vietnam, granskade sina investeringsstrategier.

Han sa att den amerikanska skattereduktionen också kunde leda till en ”våg” av skattesänkningar i många länder för att hindra amerikanska företag från att dra tillbaka kapital ut ur länderna.

För att behålla tillväxten från och med nu till slutet av året, sa Thang  att Vietnam måste skapa en trensperent investeringsmiljö för att locka till sig mer FDI från USA, fortsätt att stärka kapaciteten och enkelt koppla och absorbera teknik och få kompetensöverföring, öka förvaltningskapacitet, stärka personalresurser och utveckla förmågan att underteckna och genomdriva långsiktiga kontrakt.

Källa: http://vietnamnews.vn/economy/463449/viet-nams-gdp-projected-to-grow-683-in-2018.html#EiS4d5QpjQcEJg8Z.99