I ett brev som skickades till premiärminister Nguyen Xuan Phuc nyligen skrev WHO-experter att den höga konsumtionen av öl och alkohol i Vietnam påförde en tung börda på landet i form av icke smittsamma sjukdomar.

Regeringen uttryckte stöd för WHO genom ett utkast till lag om förebyggande av negativa effekter av alkoholkonsumtion som kommer att granskas av lagstiftare i oktober.

Shin Young-soo, WHOs regionaldirektör för västra Stillahavsområdet, sa att ölkonsumtionen bland vietnameserna hade nått en oroväckande nivå. Han sa att vietnameser över 15 år dricker 8,3 liter ren alkohol per år i genomsnitt, mycket högre än i Kina (7,2 liter), Kambodja (6,7), Filippinerna (6,6) och Singapore (2 liter).

En studie som genomfördes gemensamt av Vietnams hälsovårdsministerium och WHO år 2016 visade att 77 procent av de vietnamesiska männen dricker sprit och öl och nästan hälften dricker på farliga nivåer.

Nguyen Phuong Nam, en WHO-tjänsteman, sa att nästan 67 procent av de 1 840 trafikolyckorna som omfattades av studien hade gärningsmännen höga alkoholhalter i blodet och 45 procent hade kört efter att ha druckit i två timmar eller mer.

I brevet bad den vietnamesiska regeringen att strama kontrollerna över produktion, försäljning och reklam för öl och alkoholhaltig dryck för att motverka dricks och skydda konsumenternas hälsa.

Regeringen bör vidta tuffa åtgärder för att minska drickandet genom att höja priserna på sprit och öl, begränsa försäljningsställen, begränsa försäljningen av alkoholhaltiga drycker på natten och begränsa den lagliga åldern för alkoholkonsumtion, stod det i brevet.

Det sa att alkoholreklam hade negativa effekter på unga människor. Nyligen föreslog Vietnams hälsovårdsministerium ett reklamförbud mot öl på tv och sociala medier som en del av lagförslaget, liksom även att begränsa försäljningen av alkohol på natten, särskilt efter midnatt.

Vietnam är känt för sin alkoholkultur. Det är allmänt känt att affärer i Vietnam tenderar att gå smidigare över några glas vid förhandlingsbordet. Vietnam är den största ölmarknaden i Sydostasien och landet konsumerar nästan fyra miljarder liter förra året.

Landet spenderar i genomsnitt $3,4 miljarder dollar på alkohol varje år, eller 3 procent av regeringens budgetintäkter, enligt officiella uppgifter. Figuren överskrider 300 kronor per capita, medan hälso- och sjukvårdskostnaderna kostar $113 dollar per person.

https://e.vnexpress.net/news/news/beer-binges-a-health-problem-who-warns-vietnam-3788379.html