Vietnams statsskattemyndighet innehar inlåning på nästan VND 170 biljoner ($ 7,23 miljarder) i tre statsägda affärsbanker – Vietcombank, BIDV och VietinBank – i slutet av juni, en minskning med 28 procent mot inlåningen i januari.

Under årets första sex månader minskade skattemyndigheten sin inlåning till Vietcombank och BIDV med 59 procent respektive 6 procent, men tredubblerade inlåningen till VietinBank till VND 50 biljoner.

Nedgången i statsskattens inlåning var en av orsakerna till att Vietcombanks totala kapital sjönk under tröskeln till VND 1 biljoner i slutet av juni trots att den ökade med 7,9 procent av mobiliserat kapital från andra institutionella och enskilda privatkunder. Det uppskattades att skattemyndighetens inlåning i Vietcombank sjönk kraftigt från VND 171 biljoner vid årets början till VND 72 biljoner i slutet av juni.

Enligt experter berodde myndighetens insättningsminskning  hos bankerna främst på de stigande offentliga utbetalningarna. Vid utgången av det första kvartalet uppgick utbetalningen av offentliga investeringar till VND 17,5 biljoner, vilket motsvarade endast 4,4 procent av regeringens uppskattningar, men den ökade kraftigt de senaste fyra månaderna för att slutligen nå VND 150 biljoner per den 20 juli eller 37,5 procent av regeringens uppskattningar.

Enligt Viet Dragon Securities Company kan tappet av kassaflödena påverka negativt likviditeten på marknaden.

Tidigare sa Saigon Securities Incorporation också att den goda likviditeten i banksystemet förra året berodde delvis på den långsamma utbetalningen av offentliga investeringar, varför en stor del av statskassans kapital deponeras i vissa affärsbanker.

Källa: http://vietnamnews.vn/economy/463467/state-treasury-deposits-at-banks-down-28.html#8xLjxXBVmIBV3QDi.99