Vietnams statsbank (SBV) kommer inte att justera upp taket för utlåning samtidigt som kredittillväxten i landet förstärks. Beslutet påverkar samtliga kommersiella banker, förutom i vissa speciella fall, för resten av året, sa SBVs guvernör Le Minh Hung.

De speciella fallen är banker som SBV har för avsikt att  stödja det vill säga krisande kreditinstitut under omstrukturering, sade Hung.

Enligt gällande regler fastställer SBV en kredittillväxtgräns för varje affärsbank beroende på bankens hälsa i början av året. Detta görs för att styra kredittillväxten för hela banksystemet och att stödja regeringens mål.

Tidigare sade många banker att de hoppades på högre kreditgränser, eftersom de flesta hade redan utnyttjat sin kvot, om inte alla, bankerna tilldelades kvoterna förra året.

Centralbankens mål i år var att öka utlåningen med högst 17 procent, lägre än de 18,17 procent som noterades förra året.

Experter trodde att kreditnedgången skulle göra det möjligt för bankerna att ägna större uppmärksamhet åt kvaliteten på kreditutgivningen och kreditriskhanteringen.

För att kontrollera kreditkvaliteten krävde SBV också att bankerna skulle fokusera sin utlåning på produktions-, affärs- och prioritetssektorer som jordbruksföretag, företag som producerar varor för export, små- och medelstora företag, företag som arbetar i hjälpindustrier och högteknologiska företag inklusive startups.

De måste öka kontrollen på utlåningen i sektorer med höga potentiella risker som t.ex. fastigheter, värdepapper, konsumtion, bygg-överföring (BOT) och byggprojekt (BT) för att snabbt upptäcka eventuella problem.

Källa: http://vietnamnews.vn/economy/463511/banks-wont-get-higher-credit-limits.html#LWih4YMPgkYPULsg.99