Börserna i Vietnam.

Den vietnamesiska aktiemarknaden kommer med all sannolikhet att förbli dyster under den kommande veckan eftersom investerarkollektivet ser ut att upprätthålla sitt dåliga förtroende till marknaden, vilket gör att den totala likviditeten är låg och för svag för en kortvarig återhämtning på marknaden.

VN-indexet på HCM-börsen (HOSE) ökade nästan 1 procent för att stänga på fredagen på 1,040,54 punkter, totalt -0,4 procent förra veckan.

VN-indexet har raderat 13,6 procent sedan rekordnoteringen på 1 204,33 den 9 april i år.

Det mindre HNX-indexet på Hanoibörsen föll med 0,19 procent på fredagen från slutet av förra veckan på 121,27 punkter.

Ett genomsnitt på 246 miljoner aktier omsattes under var och en av de fem handelssessionerna förra veckan, till ett värde av VND 11 biljoner ($ 489 miljoner).

Den genomsnittliga handeln förra veckan var en ökning med 16,6 procent i volym och 92,5 procent i värde efter Vinhomes JSC debut på HOSE på torsdagen med nästan 2,68 miljarder aktier.

VHM-aktierna steg under sin debut och slutade dagen på VND 110 500 per aktie, vilket gör VHM till det näst största börsnoterade bolaget sett till marknadsvärde efter Vingroup.

267,8 miljoner VHM-aktier, värda VND 31,57 biljoner, handlades mellan utländska investerare. Den enorma handelsvolymen av VHM-aktier hjälpte det dagliga handelsvärdet på HCM-börsen att överstiga $1 miljard dollar för första gången och uppgick till VND 35.83 biljoner (1,59 miljarder dollar).

Om VHM-aktiernas handelslikviditet utesluts från marknadens totala omsättning var resterande belopp under den dagen ungefär 197 miljoner aktier, vilket visar att sedimentet var fortsatt negativt.

Handel med VHM-aktier gjorde utländska investerare till nettoköpare förra veckan då de uppvisade ett nettoköpvärde på nästan VND 28 biljoner.

Men utan att VHM-aktier handlas, förblev utländska investerare som nettosäljare med ett totalt nettoförsäljningsvärde på VND 567 miljarder jämfört med ett nettoköpet på endast VND 5.75 miljarder som gjordes under föregående vecka.

Enligt analytiker och experter i Vietnam är den tillfälliga ökningen i handelsvolymen på aktiemarknaden kortvarig eftersom large caps på Vietnams aktiemarknad har rapporterat in blandade resultat och det finns inga tecken på förbättring av investerarnas förtroende.

Energiaktierna spelade huvudrollen i att driva marknaderna uppåt i förra veckan efter ökningen på priset av råolja på den globala råvarumarknaden. Brent crude hade stigit med 0,6 procent på fredagen innan den stängde på $78,51 dollar per fat, totalt 4,9 procent sedan 8 maj.

Aktiemarknaden kan fortsätta att stöta på starkt försäljningstryck i veckan om återhämtningen inte stämmer överens med förbättrad likviditet i handeln, säger experterna.

Enligt Saigon-Hanoi Securities Co (SHS) har aktieindexen ännu definierat sina bottnar och betydande nedåtrisker kommer sannolikt att uppstå under kommande handelssessioner.

Bao Viet Securities Co (BVSC) skrev i sin veckovisa rapport att den starka handeln under de sista minuterna under fredagen i large cap-aktier lyfte upp VN-indexet och erbjöd en chans till en upptrend tidigt under den här veckan.

”Liksom likviditeten har försvagats på senare tid kanske marknaden dock ännu inte nådde botten” och marknaden har inte avslutat nedgångsfasen än så att den kan återhämta sig från det nuvarande prisintervallet, säger BVSC och tillade att likviditeten var relativt lägre än genomsnittet på 21-dagars snittet, vilket gör att investerare är fortsatt försiktiga och oroliga över en marknadssammandragning som skulle resultera i en ny botten.

Källa: http://vietnamnews.vn/economy/448308/vn-stocks-may-keep-weakening.html#f2BWWgsFXSsFxL5t.99