Vietnam granskar och uppdaterar landets koldioxidutsläppsmål för att bättre följa Parisavtalet om klimatförändringar och förbereda den globala utvärderingen senare i år.

Biträdande minister för miljö och naturresurser Võ Tuấn Nhân tillkännagav översynen under en samrådsmöte på onsdagen där internationella partners som UNDP och EU bidrog med idéer och teknisk expertis för att hjälpa landet att minska sina utsläpp.

Biträdande premiärminister Nhân sade att Vietnam startade sitt nationellt fastställda bidrag (NDC) under juni förra året och rapporten har till mestadels fullbordats. Komponenten för minskning av växthusgaser är främst inriktad på energirelaterad politik, industri- och jordbruksproduktion, markanvändning, förändring av arealanvändning och skogsbruk (LULUCF) och avfall.

Utvärdering av data som behövs för att beräkna kostnader och möjligheten att minska utsläppen av växthusgaser på olika områden och möjligheter att minska utsläppen av växthusgaser mellan 2020 och 2030 diskuterades också.

Delegater debatterade om Vietnams förmåga att minska utsläppen av växthusgaser med 8 procent år 2030 och till och med uppnå en 25-procentig sänkning med internationellt stöd. De identifierade prioriterade lösningar för minskning av växthusgaser och utmaningar att vidta sådana åtgärder.

Vid händelsen föreslog granskningsgruppen 45 planer för att minska utsläppen av växthusgaser inom jordbruk, industri, energi och LULUCF för att uppnå en minskning med mer än 299 miljoner ton koldioxid mellan 2020 och 2030.

Teamet arbetar för att se över klimatförändringens lokala status, beräkna förluster och skador och fördelar med att integrera anpassning och minskning av klimatförändringar och utvärdera effekterna av Vietnams utsläppsminskningsmål för landets socioekonomiska utveckling.

Hoàng Anh, en expert från jordbruksministeriet och en medlem av NDC-granskningsgruppen, föreslog att NDC inkluderar frågor som jordbruk 4.0, ekologiskt jordbruk och vattenbruk.

Enligt professor Trần Thức, vice ordförande i rådgivande rådet för den nationella kommittén för klimatförändringar är NDC ett av Vietnams ansvar för det internationella samfundet. En nära samordning mellan ministerier och statliga organ är avgörande för utvecklingen och genomförandet av Vietnams NDC, betonade han och tillade att den socioekonomiska utvecklingen är Vietnams yttersta mål, men det måste realiseras i takt med anpassningen till klimatförändringen.

Efter att ha undertecknat det globala klimatavtalet i Paris i april 2016 ratificerade premiärminister Nguyễn Xuân Phúc officiellt avtalet i november samma år – vilket sammanföll med dagen då överenskommelsen trädde i kraft och effektivt binder Vietnam till avtalets villkor som anges Håll global uppvärmning i kontroll. Som en del av de ansträngningar som delas av 195 nationer förväntas varje land lägga fram en uppdaterad rapport om sina NDCs vart femte år för att säkerställa att den globala temperaturhöjningen inte överstiger 2 grader Celsius över preindustriell nivå i slutet av detta århundrade. Avtalet syftar också till att slutligen uppnå netto noll i utsläpp.

För närvarande, enligt klimatobservatörer, rankas Vietnam på 27: e plats i växthusgasutsläpp, vilket bidrar med cirka 0,72 procent till de globala utsläppen.

Läs mer på http://vietnamnews.vn/environment/426751/viet-nam-is-updating-its-emission-target-in-paris-climate-deal.html#4SYIO80j5l2eKkW2.99