Sedan starten av sitt första jobb som copywriter på kommunikationsbyrå Youth Media för nästan tre år sedan har Bui Quynh Trang bytt jobb tre gånger. Hon har jobbat som freelance videographer i cirka åtta månader nu. Hennes anställningsperiod hos hennes tidigare arbetsgivare varade bara nio månader.

Den 24-årige  Bui var anställd på sitt första jobb i mer än ett år, innan hon bestämde sig för att sluta med inget alternativ uppställt.

”Jag var uttråkad med de tidigare jobben. En gav mig en låg lön, och det andra tog för många av mina timmar om dagen, från 8:00 am till 7:00 pm, ”sa Trang.

När den vietnamesiska ekonomin expanderar fort, har jobb-byten för bättre förutsättningar blivit allt vanligare, med trenden som leds av millennials.

Enligt en undersökning som gjordes på mer än 3.000 vietnameser född 1980-1996 av rekryteringsföretaget Navigos Group i augusti, uppgav över två tredjedelar av de svarande att de övervägde att byta till ett nytt jobb, medan 70 procent sa att de stannar hos ett visst företag i högst fyra år i genomsnitt.

”Det finns alltid risk för misslyckande, men du kan inte få vad du vill om du inte försöker, säger Nguyen Minh Phuong, 26, som hittade ett nytt jobb med hjälp av en lokaltidning efter att ha lämnat sin tidigare arbetsgivare i slutet av förra året.

”Det var ett stort beslut för mig”, sa Phuong. Men hon trodde att byta till en ny arbetsgivare var avgörande för att främja sin karriär. Hennes lön ökade också samtidigt med 30 procent.

Arbetshoppstrenden bland millennials går emot den traditionella arbetskulturen i Vietnam där statligt ägda företag anställer akademiker och behåller dem tills de går i pension. Systemet för anställd-på-livstid har gett plats till en privat sektor boom, vilket har gjort arbetsmarknaden mer konkurrenskraftig.

Nu är de enda personer som i allmänhet är anställda-på-livstid offentliga tjänstemän.

I samband med Vietnams snabba ekonomiska utveckling hoppar många millennials mellan jobb mer än någonsin tidigare eftersom det finns fler möjligheter än någonsin tidigare, säger Chris Harvey, VD för IT-jobbet ITviec.com.

Många millennials slutade på sina jobb för att starta eget företag, sa Nguyen Phuong Mai, VD för rekryteringsföretaget Navigos Search. Nästan två tredjedelar av sysselsatta millennials sa att de vill starta eget de närmaste tre åren, enligt bolagets undersökning.

En mer flexibel arbetsmarknad ger också möjlighet att fördjupa sin karriär snabbare genom att hoppa mellan jobb.

Detta ringer särskilt med millennials, varav många söker aktivt efter nya jobb som erbjuder högre lön istället för att vänta tålmodigt som dagens seniorer gjorde.

”Många millennials är mindre tålmodiga än tidigare generationer. De vill ha allt nu, säger Harvey. ”Studier visar att människor som byter jobb vartannat år tjänar mycket mer i lön än människor som stannar på samma jobb i många år.”

Många ungdomar lämnar också sina jobb helt enkelt för att de vill ha ”breaks” så att de kan fokusera på vad som är meningsfullt för dem, som att till exempel ta hand om sin familj och fullfölja sina drömmar, personliga hobbyer och resor, tillade hon. ”För generation Y är personlig frihet och lön de viktigaste faktorerna när de överväger att byta till ett nytt jobb.”

Trenden kan dock destabilisera företag och skada deras långsiktiga tillväxt, säger några experter.

”Det är normalt att en ung person byter jobb. Men det är ett problem när millennials hoppar mellan jobb var sjätte månad eller till och med tidigare. Det är inte tillräckligt med tid för dem att lära sig något och det är väldigt störande för arbetsgivarna, säger Harvey.

”Varje dag ser jag IT-proffs som byter jobb för fort. Ibland är det efter några månader, säger han.

Vissa arbetsgivare är så desperata att de anlitar dessa människor ändå. Men prestigefyllda arbetsgivare letar efter mer stabilitet. Om en person har haft två eller flera jobb på mindre än ett år blir de mindre anställningsbara, varnade han. ”Millennials skadar sitt CV när de hoppar för fort.”

Trots varningen är många millennials oberörda.

”Det finns miljoner arbetstillfällen här så varför befästa sig med ett jobb för snabbt som inte tillfredsställer dig? ”kommenterade Trang.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/with-bigger-paycheck-in-sight-millennials-lead-job-hopping-trend-in-vietnam-3739672.html