För investerare i Vietnam är diskretion alltmer att föredra. Du kommer dock inte se något tecken på försiktighet i den nuvarande IPO-manin.

GIC Pte, Singapores statliga förmögenhetsfond, investerar cirka $850 miljoner dollar för en 7,1 procentandel i noteringen av Vingroup JSC, Vietnams största utvecklare av sin lyx-bostadsenhet, rapporterade Bloomberg News i tisdags. Vinhomes JSCs planerade IPO på $2 miljarder dollar skulle kunna bli landets största någonsin.

Vincom Retail JSC, Vingroup-köpcentrumsoperatören som reste $708 miljoner dollar i oktober förra året håller rekordet för landets största IPO. Det kommer snart bli tid för en VND 21 biljoner ($922 miljoner US-dolalr) aktieförsäljning i Techcombank, en Warburg Pincus-backad långivare fokuserad på att betjäna förmögna kunder. Återigen är GIC en hörnstensinvesterare.

Investerare visar sig vara mer försiktiga mot privatiseringserbjudande. Den kommunistiska regeringens önskan att använda den maniska kulturen kring börsnoteringarna i Vietnam som råder för att tjäna en hacka på statligt ägda företagsförsäljningar till aggressiva värderingar har blivit allt svårare att hitta tagare till.

Vietnam Cable Television Corp., landets näst största betal-tv-leverantör, var tvungen att avbryta sin börsintroduktion förra veckan efter att bara en investerare dök upp på auktionen. Statligt ägda vattenkraftverksföretaget Song Da Corp. handlar 28 procent under dess IPO-pris i december. Försäljningen av Power Generation Corp. 3 var en ännu större flopp: Landets näst största elgenerator har fallit med 35 procent sedan dess IPO.

Gör inget misstaget och undvik Vietnam, mycket går i rätt riktning. Ekonomin, som gick in i en svacka efter en bankkris 2012 och en kollaps i fastighetspriserna, är nu i god hälsa. BNP ökade med 7,4 procent under första kvartalet i år, mer än på ett decennium.

Tecken på hybris uppstår emellertid också. Ta Vingroup igen: Konglomeratet går nu in i bilindustirn. Precis som Malaysias Proton inte var redo 1983 för att göra inhemska bilar är det också möjligt att Vinfast är en tappad show-off i dess vilja i att tillverka sina egna sedaner, sporttbilar och så småningom elbilar.

Kanske är den största risken att Vietnam är dyr. 15- MSCI Vietnam Index ( 15 största bolagen i Vietnam) bör gynnas mest om landet släpper ut sin frontier-stänpel till att bli en tillväxtmarknad. Problemet är efter att ha stigit nästan 70 procent under det senaste året, handlas aktierna till cirka 30 gånger tolvmånaders rullande P/E.

Med USA: s president, Donald Trump, som signalerar att TPP kan vara tillbaka på bordet, kan Vietnam verkligen vara nästa asiatiska tillväxtmarknad. Men marknaden går före historien. Ett index som är dyrare än teknikaktierna på Shenzhenbörsen prissätts till perfektion. Om investerare har dålig timing kan de bli brända.

 

Källa: https://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2018-04-18/vietnam-stocks-might-be-getting-too-hot-to-handle