Den vietnamesiska regeringen höjde VND1.16 biljoner ($51 miljoner dollar) genom att sälja 23 procent i risexsportören Vietnam Southern Food Corp (Vinafood II) genom en börsnotering på onsdagen.

Bolaget sålde alla 114,83 miljoner aktier som erbjöds på Ho chi minh-börsen.

Försäljningen av Vinafood II är en del av Vietnams bredare privatiseringsprogram för att öka effektiviteten och prestationen hos statligt ägda företag.

Handels- och detaljhandelsföretag Hanoi Trade Corp sa förra månaden att de skulle resa $43 miljoner dollar genom att sälja 34,5 procent i en börsintroduktion den 30 mars.

Vinafood II har risbehandlingsanläggningar med en årlig kapacitet på 3 miljoner ton för export. De flesta av deras anläggningar ligger i Mekong Deltat, landets ”risskål”. Företaget bearbetar även skaldjur och producerar snabbnudlar, mjöl och fiskfoder.

Vinafood II planerar även att sälja ytterligare 25 procent till strategiska investerare efter börsintroduktionen.

Vietnam är världens tredje största risexsportör. Landet beräknas exportera 6,5 ​​miljoner ton ris i år, en ökning med 12 procent jämfört med föregående år.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/vietnam-raises-51-million-from-selling-23-percent-of-vinafood-ii-at-ipo-3722806.html