Ho Chi Minhs järnvägsförvaltningsenhet har uppmanat den kommunstyrelsen i Ho Chi Minh City att fördela $43,9 miljoner dollar från sin egen budget för att betala underentreprenörer för stadens första tunnelbanelinje i väntan på finansiering från Hanoi.

Byggandet av tunnelbanesystemet i Ho Chi Minh-staden anses vara ett viktigt nationellt projekt och kräver lagstiftande nationalsamlingens godkännande innan regeringen fattar något ekonomiskt beslut. Medan godkännandet avvaktas är det ingen idé att bedriva kapitalbedömning och utbetalningsundersökningar, har planerings- och investeringsministeriet sagt.

Utan finansiering från staten är staden skyldig byggentreprenörer uppåt $43,9 miljoner dollar och har inget annat val än att lösa det själva för att undvika ytterligare byggförseningar.

Premiärministern har uppmanat transportdepartementet och planerings- och investeringsdepartementet att slutföra projektbedömningen för att motivera finansieringen och lämna in den till nationalförsamlingen före den 30 mars.

Detta är inte första gången Ho Chi Minh City har tvingats använda sin egen budget för byggandet av tunnelbanelinjen. I 2016 och 2017 behövde staden göra tre förskottsbetalningar på totalt 1$01 miljoner dollar på grund av brist på statlig finansiering.

Projektet lanserades 2012 med en slutdatum för 2020 för att bygga en 20 km tunnelbanelinje som förbinder fem av stadens distrikt (1, 2, 9, Binh Thanh, Thu Duc) och sträcker sig till Di An District i Binh Duong-provinsen. Omkring 50 procent av projektet har slutförts, men med sin ständigt skala kassa är det oklart om projektet blir klart i tid.

Projektet antogs av Ho Chi Minh City och centrala myndigheter för 11 år sedan men har försenats flera gånger.

Underlåtenhet att lösa finansiella skulder kan utgöra allvarliga hot mot Ho Chi Minh City, inklusive potentiella stämningar och förlust av stadens rykte, sade en ledare med ansvarar för järnvägsförvaltningen i staden.

Ho Chi Minh City, landets största stad med en befolkning på 13 miljoner, har kämpat för att hantera den förvärrade situationen med trafikstockningar i flera år. Antalet fordon har ökat till 7,6 miljoner motorcyklar och 700 000 personbilar på vägarna, medan kollektivtrafiken anses vara långt ifrån utvecklad.

Källa: https://e.vnexpress.net/news/news/saigon-s-first-metro-line-faces-further-delays-due-to-44-million-debt-3720565.html