Till följd av den stramare amerikanska importpolitiken kan lokala ståltillverkare möta hårdare konkurrens på hemmamarknaden eftersom kinesiska produkter menade för USA skulle kunna strömma in till länder som Vietnam.

Kina, världens största stålproducent, står för endast cirka 2,9 procent av den amerikanska stålimporten, visar data från Wood Mackenzie. Världens största stålköpande nation importerade totalt 35,6 miljoner ton förra året.

Merparten av kinesiskt stål kan komma till länder som Filippinerna och Vietnam, enligt Reuters.

Situationen är densamma för aluminium. Kinesiska aluminiumproducenter letar efter nya exportmarknader och kan leda till konkurrens för tillverkare i Sydkorea, Indonesien, Vietnam och Thailand, medan tightare marginaler kan påskynda planerna på att etablera offshore-enheter direkt i länderna.

”Vi tror att tillverkarna kan rikta om sin export till andra asiatiska länder om USA-situationen spelar ut sig som det förväntas göra”, säger Reuters, enligt en källa till ett globalt handelshus i Shanghai.

Billigt kinesiskt stål kan översvämma den vietnamesiska marknaden, vilket ger upphov till oro bland lokala producenter. VSA, Vietnam Steel Association, har tidigare varnat för att om Vietnam misslyckades med att stoppa massiv import av stålprodukter från Kina kommer flera inhemska stålföretag att gå i konkurs.

”Eftersom den inhemska konsumtionen är begränsad, kommer billigt stål från Kina sannolikt att få lokala stålföretag att sänka produktionskapaciteten eller till och med gå i konkurs”, sa Sua från VSA och uppmanade den vietnamesiska regeringen att använda hinder för att stoppa importen av kinesisk stål.

Skyddsåtgärder

Om detta beslut spelar upp som Trump avser, kommer vietnamesiska företag att öka exporten till andra marknader inom ASEAN och Kanada.

Doy Thai, generaldirektör för Thep Viet Steel Corporation, sa att ASEAN har potential för lokala vietnamesiska ståltillverkare, eftersom marknaden utgjorde 70 procent av Vietnams stålexport förra året.

Vietnam levererade 4,7 miljoner ton stål 2017, en ökning med 28 procent jämfört med 2016, enligt VSA.

Tillsammans med företagens ansträngningar att söka nya marknader, kommer lokala relevanta myndigheter att vidta åtgärder för att besvara skattehöjningen på stålexport till USA

Trade Remedies Authority of Vietnam sa att det kommer att följa ärendet nära och samordna med Vietnam Steel Association och relevanta företag och byråer för att hantera frågan.

Näringsdepartementet har bett den amerikanska regeringen att noggrant överväga importrestriktionerna för att säkerställa att den respekterar WTOs regler och internationella praxis utan att skada handelsutvecklingen mellan de två länderna, sade ministeriet i ett uttalande.

”Näringsdepartementet följer noggrant fallet och kommer att överväga sätt att hantera frågan, säkerställa de vietnamesiska företags legitima rättigheter,” tillade det.

Vietnam skickade 567 000 ton stålprodukter till USA 2017, en halvering från föregående år, enligt VSA, främst på grund av en skärpt importpolitik i USA.

I december föreslog amerikanska handelsdepartementet kraftiga importtullar på stålprodukter från Vietnam som härstammar från Kina efter att ha konstaterat att de undvikit amerikanska antidumpnings- och antisubventionsorder.

Avdelningen sa att det kommer att tillämpa strikta antidumpnings- och antisubventionsorder på korrosionsbeständigt- och kallvalsat stål från Vietnam som varit kinesiskt tillverkat varmvalsat stål ursprungligen.

Kallvalsat stål i Vietnam kommer att möta sammanlagda preliminära amerikanska antisubventions- och antidumpningstullar på 531 procent, medan korrosionsbeständigt stål kommer att möta sammanlagda tullavgifter på 238 procent – mer än tillräckligt för att stänga båda produkterna från den amerikanska marknaden.

 

Källa: https://e.vnexpress.net/news/business/vietnamese-steel-firms-face-wrath-of-trump-s-protectionism-drive-3720355.html