Skattereformen som godkändes av USA: s kongress före slutet av förra året kan påverka Vietnams ekonomi eftersom amerikanska investerare sannolikt kommer att skicka hem sina investeringar till USA där bolagsskatten har reducerats avsevärt, varnar nu vietnamesiska ekonomiska experter.

Skattereformerna som undertecknades av amerikanska president Donald Trump den 22 december, inkluderar minskningar av bolagsskattesatsen från 35 procent till 21 procent och minst 10,5 procent skatter på utländska vinster amerikanska företag skickar hem.

Skatteöversynen bör uppmuntra företag att flytta eller bygga nya verksamheter i USA istället för att skicka dem utomlands, där bolagsskattesatsen ofta är lägre.

USAs regering hoppas också att amerikanska företag kommer att skicka hem sina utländska kassor till den attraktiva skattesatsen på 10,5 som tas ut som beskattning av vinst.

Länder där amerikanska företagare driver affärer, inklusive Vietnam, ser dessa skattefördelar som hot för sina respektive ekonomier, enligt ledande medlemmar av den ekonomiska rådgivarpanelen till den vietnamesiska premiärministern Nguyen Xuan Phuc i en ny rapport.

”USA-företagen kommer att överföra sina vinster genererade från verksamheten i Vietnam till USA, istället för att hålla pengarna här för återinvesteringar, skrev panelchefen Vu Viet Ngoan.

”Vietnams ekonomi kommer att påverkas om många amerikanska företag skulle följa denna trend”.

Men större bekymmer kommer från närliggande ekonomier, inte enbart  USAs skattereform, noterade Ngoan.

Många länder, inklusive Kina, har börjat erbjuda nya skatteincitament för att behålla amerikanska investerare i sina ekonomier, en trend Vietnam bör hålla koll på.

Enligt den rådgivande panelen har Kina ”vidtagit en snabb åtgärd” genom att erbjuda skattebefrielse för amerikanska företag om de behåller investeringar i landet och samtidigt vidtar nya åtgärder för de företag som vill flytta hem sina investeringar.

”Vietnam bör fortsätta att hålla ett öga på denna trend i Kina för att kunna reagera i god tid, även om det fortfarande inte finns många amerikanska investerare här”, sa Ngan.

 

Efter att ha mottagit rapporten från den rådgivande panelen sade Tran Dinh Chieu, ledamot i finans- och budgetutskottet i nationalförsamlingen, att Vietnam bör uppmärksamma dessa varningar.

”Problemet bör tas på allvar, även om Vietnams företagsskatt fortfarande är lägre än USAs på 20 procent och så lågt som tio procent för utländska företag som är berättigade till förmånsbehandling”, sa Chieu.

Chieu gav rådet att Vietnam bör granska sin egen skattepolitik och försöka minska ”inofficiella avgifter” och småkorruption för att behålla utländska investerare.

”Svarta kostnader” utgör upp till tio procent av de totala affärskostnaderna för utländska företag i Vietnam, enligt en undersökning från Vietnam Chamber of Commerce and Industry.

En expert inom bransch- och handelssektorn föreslog också att Vietnam skulle öka sin attraktionskraft för utländska investerare, särskilt inom elektronikindustrin, i en tid då många mobiltelefonföretag har signalerat om planer på att flytta tillbaka verksamheterna till USA.

Källa: https://tuoitrenews.vn/news/business/20180131/vietnam-fears-foreign-investment-affected-by-us-tax-bill/43889.html